Glas Javnosti

Slovenci testirali mleveno meso, najlošiji su uzorci iz trgovačkih lanaca koji posluju i u Hrvatskoj

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Slovenačko udruženje za zaštitu potrošača Unije potrošača Slovenije, testiralo je deset uzoraka prethodno upakovanog mlevenog junećeg mesa iz nekih od najposećenijih supermarketa, i zaključilo da neki proizvođači imaju problem sa održavanjem higijenskih mikrobioloških parametara, dok drugi koriste komade mesa slabijeg kvaliteta, a dva uzorka su jedva prošla status „neprikladan“.

Svi uzorci su analizirani u akreditovanim laboratorijama i sagledana je njihova nutritivna vrednost, mikrobiološki parametri, senzorna procena, deklaracija i rok trajanja. Zanimljivo, među uzorcima je bilo i njih pet iz tri supermarketa koji posluju i u Hrvatskoj – Špara, Lidl i Eurospina – a ovaj prvi je zaslužan za uzorak mesa koji je najbolje prošao, ali i za jedan koji se pokazao kao drugi najgori.

Najbolji je bio Šparov uzorak „Mleveno goveđe“, koji je dobio najbolju ocenu po mikrobiološkim parametrima i senzornoj proceni, dobra je i njegova nutritivna vrednost, ali je zato bio deficitaran u kategoriji deklarisanja i roka trajanja.


Drugi Sparov uzorak, dobio je drugu najlošiju ocenu na testu – po nutritivnoj vrednosti bio je nezadovoljavajući, imao je i kratak rok trajanja, a jedini lošiji uzorak od njega bio je onaj iz
Eurospina pod nazivom „mlado goveđe, mleveno meso“ koje je u svim kategorijama osim senzorne ocene dobilo manju ili nezadovoljavajuću ocenu.

Drugo najbolje ocenjeno meso jeste proizvođača "Ekodara", koje je tek nešto lošije od Šparovog, dok su dva uzorka iz Lidla zauzela treće i peto mesto. Bioorgansko goveđe meso „Naše nam paše” nije dobilo ni jednu manju ili nezadovoljavajuću ocenu, a meso iste marke bez znakova je bilo manjkavo u pogledu roka trajanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR