Glas Javnosti

Koliko često deca treba da jedu meso

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Da bi dete bilo zdravo, jasno je da ono treba da se hrani zdravo, tj. da unosi sve neophodne nutrijente. A gde je u svemu tome – meso?

Prestižni časopis Nature kaže da je meso vitalni deo ishrane deteta. Bez njega deca manje rastu, slabija su, ali i manje inteligentna, pokazuju studije.

Preporuke kažu da deca od dve do 18 godina treba da umereno jedu meso, tj. da konzumiraju 150 do 200 grama hrane bogate proteinima dnevno. U to spadaju nemasno meso, živinsko meso, riba, kao i pasulj, jaja i orašasti plodovi…

A na sajtu raisingchildren.net.au kažu da deca od četiri do osam godina proteine tj. svinjetinu, ribu, živinsko meso, jaja, mahunarke, treba da unose po porciju dnevno. To u prevodu izgleda ovako: 1 porcija = 65 g kuvane nemasne govedine, jagnjetine, teletine ili svinjetine; ili 80 g kuvane nemasne piletine ili ćuretine; ili 100 g kuvanog ribljeg filea; ili 2 veća jajeta.


Meso je bogato nutrijentima neophodnim za zdrav razvoj, recimo, gvožđem i cinkom. Unos mesa zavisi od više faktora, recimo, od starosti deteta, od toga da li je u pitanju dečak koji vežba ili devojčica koja je manje aktivna, ali Američka akademija za pedijatriju generalno preporučuje da deca jedu meso tri do četiri puta nedeljno. Ukoliko je to meso uglavnom crveno (recimo, svinjetina), savet je da dete jede tri porcije nedeljno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR