Glas Javnosti

NEMAJU REŠENJE: Hitan sastanak ministara EU zbog RUSKOG GASA

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski blok traži zajednički odgovor na zahtev Moskve zemljama koje su Rusiji uvele sankcije da plate gas u ruskim rubljama ili da se suoče sa obustavom isporuka energenata.

Rusija je prekinula da snabdeva gasom Bugarsku i Poljsku prošle nedelje, nakon što su te dve zemlje odbile da plate račun u rubljama.

Rojters navodi da su Sofija i Varšava već planirale da prekinu sa korišćenjem ruskog gasa ove godine i rekli su da mogu da se nose sa isporukom, ali se, kako ističe britanska novinska agencija, pojavila zabrinutost da bi druge zemlje EU, uključujući i Nemačku, mogle da budu sledeće.


Moskva je poručila da strani kupci gasa moraju da uplate depozit u evrima ili dolarima u Gasprombanci, koja bi konvertovala novac u rublje.

Evropska komisija je poručila zemljama koje izlaze u susret ruskom zahtevu da bi na taj način mogle da krše sankcije EU.

Zemlje EU su od početka ruskog napada na Ukrajinu platile Moskvi 45 milijardi dolara za gas i naftu, pokazao je Centar za energetska istraživanja i čist vazduh.

EU se iz Rusije snabdeva sa 40 odsto gasa i 26 odsto nafte.


Diplomate su rekle da EU ide ka tome da zabrani uvoz ruske nafte do kraja godine, nakon razgovora Evropske komisije i zemalja EU prethodnog vikenda.

Ambasadori će razgovarati na sastanku u Briselu o šestom paketu sankcija EU Moskvi čiji nacrt pravi Komisija.

Ministri zemalja EU će danas tako razgovarati o potrebi da se hitno obezbede isporuke gasa koji nije ruski, kao i da se popune skladišta, dok se zemlje spremaju za udare u snabdevanju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR