Glas Javnosti

RUSI IPAK IMAJU SAVEZNIKA U EU? Ova zemlja prihvatila da plaća ruski gas u rubljama

Svet
Autor: Glas javnosti

Mađarska nema plan da "preko noći" zameni ruski gas i ako bude potrebno platiće ga u rubljama, saopštila je vlada u Budimpešti.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš rekao je da vlada ne veruje da će Gasprom obustaviti isporuku gasa Mađarskoj jer plaća svoje obaveze.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao za CNN da je Budimpešta spremna da plaća Moskvi u rubljama, uprkos upozorenju Evropske komisije da bi time bile prekršene sankcije koje je EU uvela Rusiji posle invazije na Ukrajinu.


Sijarto je rekao da Mađarska 85 odsto gasa i 65 odsto nafte uvozi iz Rusije i da nema alternativne izvore niti rute koje bi joj omogućile da prestane da uvozi ruske energente u narednih nekoliko godina.

Guljaš je rekao da Mađarska pokušava da se pripremi za svaku situaciju, ali da ruski gas i nafta ne mogu biti zamenjeni preko noći.


Ruski Gasprom je 27. aprila prekinuo isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, pošto su te zemlje odbile da plaćaju u rubljama što predstavlja do sada najoštriji odgovor Moskve na sankcije EU. Bugarska i Poljska su već saopštile da neće obnoviti ugovore sa Gaspromom i da mogu da obezbede snabdevanje iz drugih izvora.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR