Glas Javnosti

NASTAVLJA SE DRSKO MEŠANJE AMERIKE U RAT U UKRAJINI: Tenkovi abrams stižu u septembru!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki tenkovi M-1 Abramas koje su SAD donirale Ukrajini verovatno će u septembru stići na ukrajinski front, navodi šest osoba koje su upoznate sa planiranjem, dok kijevske vojne vlasti pokušavaju da pojačaju kontraofanzivu na jugu i istoku zemlje.

Kao navodi Politko tih šest osoba okvalifikovani su kao: zvaničnik Ministarstva odbrane, američki zvaničnik, zvaničnik industrije, pomoćnik Kongresa i još dvoje ljudi upoznatih sa diskusijama — dobili su anonimnost da razgovaraju o osetljivim planovima koji tek treba da budu objavljeni.

Kako piše portal Politiko plan je da se nekoliko tenkova M-1 Abrams pošalje u Nemačku u avgustu, gde se biti konačno sklopljeni i monitirani, a onda će ta prva serija tenkova biti isporučena dok kraja avgusta.

Avgust i septembar su prema Politku najkonkretniji predviđeni vremenski okvir, kada se očekuje da američki tenkovi se pojave na bojnom polju Ukrajine.

Zvaničnici SAD su ranije rekli da će tenk Abrams biti u ukrajinskim rukama tek od jeseni 2023.


Početna serija će uključivati šest do osam tenkova , rekli su zvaničnik industrije i pomoćnik Kongresa. Ukupno SAD planiraju da pošalju 31 tenk, za jedan ukrajinski bataljon.

„Definitivno radimo na tome da ih dovedemo u Ukrajinu što je brže moguće“, rekao je portparol Pentagona pukovnik Martin O’Donel, odbijajući da razgovara o pojedinostima

Pre nego što ukrajinske snage počnu da upravljaju tenkovima, moraju da završe otprilike 10-nedeljni kurs o 31 tenk za obuku u bazi Grafenver u Nemačkoj. Ukrajinci bi trebalo da završe tu obuku u avgustu, prema odvojenom zvaničniku Ministarstva odbrane.

Prvi zvaničnik Ministarstva odbrane i još jedna osoba upoznata sa razmišljanjima Kijeva rekli su da bi tenkovi čak mogli da stignu u Ukrajinu već u avgustu, ali taj vremenski okvir može biti previše optimističan.

Tenkovi nisu novi, umesto toga, starim vozilima se oduzima njihova najosetljivija tehnologija, uključujući u nekim slučajevima dodatni oklop sa osiromašenim uranijumom, pre nego što mogu da budu poslati u Ukrajinu.

Glas javnosti(TV Front

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR