Glas Javnosti

AMERIKA U NEMAČKU ŠALJE TENKOVE ABRAMS: Počinje obuka Ukrajinaca, traje 10 nedelja

Svet
Autor: Glas javnosti

Susret ukrajinskog ministra odbrane i ministara odbrane zemalja koje podržavaju Ukrajinu naoružanjem i vojnom opremom u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj završeno je novim obećanjima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na marginama susreta rekao je da su sve članice NATO saglasne za prijem Ukrajine u taj vojno-politički blok, kad za to dođe vreme i da je uveren da će Ukrajina u narednom periodu osloboditi još više teritorije.

Osim standardne priče o nabavci municije, koja Ukrajini hronično nedostaje i koja otežava pripreme za "čuvenu ofanzivu", pravi sokorak objavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin koji je obelodanio da će SAD u narednim nedeljama Nemačkoj dostaviti tenkove abrams, na kojima će se vežbati ukrajinski vojnici. Kako je javila nemačka novinska agencija DPA na jugu Nemačke punih 10 nedelja obučavaće se 250 ukrajinskih vojnika da koriste američku borbenu tehniku.


Druga važna stvar što se tiče "Leopard koalicije", saopštio je nemački ministar odbrane Boris Pistorius, da će oštećeni i pokvareni nemački tenkovi Leopard 2 koji su dati Ukrajini neće biti prebacivani u Nemačku, nego da će se u Poljskoj formirati remontni zavod, koji će popravljati tehniku i što pre vraćati je na front. Rad novog remontnog zavoda uskladiće Varšava i Kijev.

Takođe Kijev je u Ramštajnu ostao razočaran pošto članice ovog neformalnog samita su saglasne da Kijevu neće biti siporučivani borbeni avioni. Načelnik združenog generalštaba general Mark Mili rekao je da je u ovom trenutku efikasnija i jeftinija kontrola vazdušnog prostora nego dati zapadne borbene avione Kijevu. Reznikov je ostao i dalje na stavu da su zapadni avioni preko potrebni Kijevu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR