Glas Javnosti

POČELA OBUKA UKRAJINACA NA ABRAMSIMA: Tenkovi ipak neće biti spremni za predstojeću protivofanzivu, biće isporučeni tek na jesen

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef združenog generalštaba SAD, general Mark Majli izjavio je da je krenula obuka ukrajinskih vojnika na naprednim američkim tenkovima Abrams, ali je dodao da to oružje, na dugi rok ključno za proterivanje Rusije s okupiranih teritorija Ukrajiine, neće biti spremno na vreme za predstojeću protivofanzivu snaga vlade u Kijevu.

Obuka tenkista je počela kad su SAD i njeni saveznici počeli da sklapaju sporazume o obuci Ukrajinaca na borbenim avionima F-16, a bili bi deo plana za odvraćanje budućih ruskih napada, rekao je Majli po dolasku u Francusku.

„Svi prepoznaju da su Ukrajini potrebne modernizovane vazduhoplovne snage“, izjavio je Majli i dodao: „Trebaće dosta vremena“.

Namera je da se osigura bezbednost za Ukrajinu, srednjoročno i dugoročno, rekao je šef francuskog generalštaba, viceadmiral Nikola Vožur (Nicolas Vaujour), koji se sastao sa Majlijem.


Oko 200 ukrajinskih vojnika počelo je prošlog vikenda obuku na tenkovima Abrams, koja će trajati oko 12 sedmica. Dodatnih 200 vojnika obučava se za snabdevanje i održavanje.

Američki raspored obuke tempiran je tako da se vojnici upoznaju sa svim tajnama Abramsa pre no što 31 komad ovog naprednog tenka stigne iz SAD u Ukrajinu, što treba da bude završeno do ove jeseni.

Ti tenkovi će činiti deo armade od ukupno 300 tenkova koju su Ukrajini obećali zapadni saveznici, što uključuje i tenkove Čelendžer iz Velike Britanuhe, tenkove Leopard 2 iz Španije i Nemačke, kao i lake oklopne točkaše iz Francuske.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR