Glas Javnosti

NAJISKRENIJA ČESTITKA SRBIMA ZA BOŽIĆ: Grk na ćirilici poželeo srećan praznik (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Možda najlepša čestitka Srbima za Božić stiže iz bratske Grčke.

Nekadašnji kapetan grčke mornarice Marinos Ricudis koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine i da bombarduje Srbiju, danas je pravoslavnim vernicima čestitao Božić tako što je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju na kojoj na srpskom, ćirilicom piše: „Mir Božiji, Hristos se rodi“.

– Hristos je stigao – napisao je Ricudis u opisu fotografije.

Njegova čestitka naišla je na niz pozitivnih reakcija, a ljudi su mu u komentarima odgovarala „Vaistinu se rodi“.

„Srećan Božić brate, sve najbolje ti želim“, „Vaistinu se rodi ljudino“, „Da si živ i zdrav Marinose“, „Hvala divni čoveče , živ i zdrav bio!“, samo su neki od odgovora korisnika.

Ricudis je još jednom pokazao koliko mu je važan srpski narod, a do sada nam je nebrojeno puta pružio podršku.

Podsećamo, odluka da tokom NATO agresije 1999. godine odbije da bombarduje Srbiju, kapetana broda grčke ratne mornarice Marinosa Ricudisa koštala je karijere.

Rečima: “Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”, Ricudis se tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku umesto da uplovi u Jadran. Time je zapečatio svoju sudbinu.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se, nažalost, nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Ovom neverovatnom čoveku, kojeg zna svaki Srbin i koji u našoj državi ima nekoliko murala, sveti arhijerejski sinod SPC je dodelio orden svetog cara Konstantina.

BONUS VIDEO: Poznati reditelj i scenarista o urbanim likovima Beograda i o tome kako je obio stan gradonačelnika
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od afds u 08.01.2022 16:59:48 h
     0 
sdfgdsgsag