Glas Javnosti

Srećan rođendan srpskom velikanu Marinosu Ricudisu

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Srpski velikan iako Grk Marinos Ricudis rođen je na današnji dan 1968. godine u Pireju.

Ovaj, pre svega, brat u Hristu i veliki čovek je zadivio srpsku javnost i zauvek ostao u našim srcima kada je 1999. godine, tokom bombardovanja Srbije i Crne Gore odbio da učestvuje u ratnim dejstvima. On se predhodno posavetovao sa svojim duhovnikom od koga je dobio blagoslov da odbije dužnost a zatim je o svemu obavestio i tadašnjeg patrijarha grčke pravoslavne crkve g. Hristodulosa. 

Nakon ovoga, poručnik Ricudis je rekao vojnicima: „Kao pravoslavac, ja ne mogu da učestvovujem u napadu na bratski narod”. Naišao je na ogromno odobravanje vojnika. Tada je sa još osam mornara odbio da se ukrca na brod. O tome je obavestio zapovednika i mornarički sud, nakon čega je uhapšen. 


Vojni sud u Pireju ga je osudio 21. aprila 1999. godine na dve i po godine zatvora. Poručnik Ricudis, sada zarobljenik i osuđenik sve vreme je bio nasmejan, spokojan i zadovoljan svojim odlukom. Onaj koji pred sobom ima Hrista, istinu i pravdu, nema čega da se boji. Taj blista! 

Ovaj čin je koštao Ricudisa vojničke karijere ali on ni malo ne žali za tim. Danas se bavi nekim drugim poslovima. Veze sa Srbijom su i dalje jake. 

Na svom fejsbuk profilu, piše srpski i to ćirilicom i objavljuje o važnim pravoslavnim i državnim praznicima u Srbiji. 

Postao je naš miljenik ali i simbol otpora globalizmu u celom svetu. Jedna ulica u Nišu nosi ime po njemu. Na svečanosti u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, 23. januara 2018. godine, Marinosu Ricidisu je uručen Orden Svetog cara Konstantina. 

Prilikom uručivanja odlikovanja, patrijarh srpski Irinej je rekao:
,,Gospodin Ricudis je bio u situaciji da učestvuje u sramnom napadu na našu zemlju 1999. godine. Kao komandant vojnog broda stigao je u Jadransko more, ali mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini.”


Ricudis je uzvratio uzvišenim i dirljivim rečima:
,,Nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kad sam odbio da učestvujem u ratu protiv srpskog naroda, doživeti blagodarnost i zahvalnost srpskog naroda i moje pravoslavne braće. Velika je čast što primam priznanje od vas - časnih i hrabrih, od moje pravoslavne braće koja nikad nisu prestala da štite i čuvaju svoje svetinje i sveta mesta. Sve žrtve srpskog naroda, tradicija, predanje, pravoslavlje i srpska kultura bili su najznačajnije nadahnuće za mene.”

I na kraju o slici koja prati ovaj tekst. Ovo je Mural naslikan u beogradskoj opštini Dorćol. Po saznanju za postojanje ovog i drugih murala, Ricudis je izjavio:

,,Kada govorimo o muralima, vaši ljudi su ih naslikali da bi meni iskazali zahvalnost, a istina je da sve što želim jeste da ja izrazim zahvalnost vašem narodu. Jer, pre nego što sam doneo odluku da ne poslušam naređenje i ne bombardujem Srbiju, koju sam doneo iz srca, gledao sam hrabri otpor srpskog naroda i hrabre vojnike koji su se borili protiv satanskih NATO sila. To je bio ključan momenat koji me je nadahnuo da pratim istinski zakon, zakon Isusa Hrista. Šta više, želja mi je da izrazim zahvalnost vašem narodu koji je sve izdržao. Da, istina je, inspirisali ste svet vašom neverovatnom hrabrošću".

Večno hvala velikom grčkim bratu Marinosu Ricudisu i srećan 56. rođendan!
"Odbio sam da bombardujem Srbiju i na to sam ponosan!"

IZVOR: Društvene mreže

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR