Glas Javnosti

GRK, KOJI NIJE HTEO DA BOMBARDUJE SRBIJU, NE PRESTAJE DA ODUŠEVLJAVA: Volim Kosovo, zemlja pripada SRPSKOM PRAVOSLAVNOM NARODU! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan Grčke ratne mornarice koji je odbio da učestvuje u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999, ponovo se oglasio i podržao srpski narod.

Poručio je da je Kosovo zemlja svetaca i da pripada pravoslavnom srpskom narodu. 

- Volim Kosovo. Zemlja svetaca pripada pravoslavnom srpskom narodu. Ovo je legalnost, bilo koji drugi tretman koji ga krši, ne bi trebao da bude prihvatljiv - napisao je Ricudis na Fejsbuku.

Ricudis je podelio i snimak o stradanju i patnji srpskog naroda na Kosovu.

Podsećamo, iako Grčka nije uzela učešće u NATO koaliciji protiv SRJ 1999. godine, niti je ustupila vazdušni prostor, njena vojska je morala biti aktivna zbog mogućih prenošenja sukoba, odnosno kretanja bezbednosno interesantnih ljudi. Radi toga je Vlada Grčke odlučila da fregatu "Temistokle" uputi u Jadransko more. Ovaj brod je ranije pripadao Američkoj ratnoj mornarici.

Zapovednik fregate kapetan Marinos Ricudis se posavetovao sa svojim duhovnikom i dobio blagoslov da odbije naređenje. To je preneto i arhiepiskopu atinskom Hristodulosu, tadašnjem poglavaru Grčke pravoslavne crkve. Ricudis je tada izjavio svojim vojnicima: „kao pravoslavac ne mogu učestvovati u napadu na bratski narod”, što je naišlo na njihovo odobravanje. Tada je okrenuo brod i vratio ga u matičnu luku.

Zbog odbijanja da izvrši naređenje, kapetanu Ricudisu je suđeno pred vojnim sudom. Čitavo suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice. Ricudis je na suđenja dolazio nasmejan.

Vojni sud u Pireju ga je osudio 21. aprila 1999. godine na dve i po godine zatvora.

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je u januaru 2018. godine Grka Marinosa Ricudisa, ordenom Svetoga cara Konstantina, u isto vreme kad i humanitarca Arnoa Gujona koji dugi niz godina pomaže Srbima na KiM ordenom Svetoga Save prvog stepena.

Foto: SPC

- Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju - rekao je tada patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.

Zbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog dela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dve i po godine zatvora i izdržao je kaznu.

- Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i posle svega imao je toliko savesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno reči da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve - ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko delovanje - rekao je patrijarh Irinej.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR