Glas Javnosti

MOGUĆ RAST CENE? Sprema se najveća nestašica pirinča u dve decenije

Svet
Autor: Glas javnosti

Od Kine preko SAD do Evrope, proizvodnja pirinča opada, a povećavaju se cene - i to za više od 3,5 milijardi ljudi širom sveta, posebno u Azijsko-pacifičkom regionu. Taj deo sveta konzumira 90% svetskog pirinča. Prema pisanju CNBC-a, globalno tržište pirinča će 2023. zabeležiti najveći manjak u poslednje dve decenije, navodi firma Fitch Solutions.

Deficit koji se pominje, kada je reč o jednoj od najkultivisanijih žitarica na svetu, nesumnjivo će naneti štetu velikim uvoznicima, rekli su analitičari za CNBC.
- Na globalnom nivou, najočitiji uticaj globalnog deficita pirinča je bio, i još uvek jeste, decenijski visoka cena pirinča - rekao je analitičar iz ove kompanije, Čarls Hart. Očekuje se da će cene pirinča ostati na nivou oko trenutnih maksimuma do 2024. godine, navodi se dalje u izveštaju.

- S obzirom na to da je pirinač osnovna prehrambena roba na više tržišta u Aziji, cene su glavna determinanta inflacije cena hrane i sigurnosti hrane, posebno za najsiromašnija domaćinstva - rekao je Hart.
Globalni manjak za 2022/2023. iznosio bi 8,7 miliona tona, predviđa se u izveštaju, i to bi označilo najveći globalni deficit pirinča od 2003/2004, kada su globalna tržišta pirinča ostvarila deficit od 18,6 miliona tona.
CNBC dalje napominje da je manjak zaliha usledio, između ostalog, kao rezultat tekućeg rata u Ukrajini, ali i lošeg vremena u Kini i Pakistanu.

U drugoj polovini prošle godine, neki delovi poljoprivrednog zemljišta u Kini, najvećem proizvođaču pirinča na svetu, bili su pogođeni jakim letnjim monsunskim kišama i poplavama. Akumulirana količina padavina u Guangsiju i provinciji Guangdong, glavnim kineskim centrima za proizvodnju pirinča, bila je druga najveća zabeležena u najmanje 20 godina.
Slično tome, Pakistan, koji predstavlja 7,6% globalne trgovine pirinčem, zabeležio je pad godišnje proizvodnje za 31% u odnosu na prethodnu godinu, zbog izraženih poplava u 2022. prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR