Glas Javnosti

MOGUĆ PREOKRET: Marin le Pen stigla Makrona, drugi krug sve rešava

Svet
Autor: Glas javnosti

PRVI put razlika između dvoje glavnih predsedničkih kandidata u Francuskoj, Marin le Pen i Emanuela Makrona, svela se na nivo "statističke greške", na svega pet odsto razlike u drugom krugu.

Prema najnovijim procenama, Marin le Pen ima 47,5 odsto podrške, a Emanuel Makron 52,5. To je najmanja razlika od kako ova dva kandidata vode političku borbu. U drugom krugu sve je, dakle, moguće.

Emanuel Makron je dosta kasno ušao u predizbornu kampanju, a posle toga se uglavnom skoncentrisao na rat u Ukrajini, dok Francuze muče svakodnevni problemi s porastom nesigurnosti i smanjenjem kupovne moći.

Za razliku od prethodnih izbora, Marin le Pen sada ima i “rezervoar” glasova iz drugih političkih grupacija za drugi krug. Tu se pre svega misli na glasače Erika Zemura, ali i na deo krajnje levice koji sada u kandidatkinji “Nacionalnog okupljanja” vide prihvatljivijeg političara, koji je ublažio neke stavove. Na takav utisak je dosta uticala i pojava Erika Zemura koji je daleko radikalniji od nje, pa je, ističu analitičari, tako posredno “demokratizovao” lik Marin le Pen.

U prvom krugu, Emanuel Makron se kotira na 28 odsto, Marin le Pen na 21, krajnji levičar Žan Lik Melanšon na 15,5, Erik Zemur na 10,5, a desničarka Valeri Pekres 9,5.

Prvi krug izbora biće održan 10. aprila, a drugi dve sedmice kasnije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR