Glas Javnosti

SRBI MOGU NA GLASANJE U LONDONU: Britanci izdali vizu predsedniku biračkog odbora

Društvo
Autor: Glas javnosti

NAŠI državljani će, ipak, 2. aprila moći da glasaju u srpskoj ambasadi u Londonu. Uprkos prethodnim kočnicama, predsedniku našeg biračkog odbora Britanci su danas izdali vizu i on će moći da otputuje.

Na taj način, stvorili su se uslovi da se otvori glasačko mesto za više od 500 birača u Velikoj Britaniji. Pre samo dva dana neizvesnost da Srbi neće moći da ostvare svoje pravo glasa, posle zabrane glasanja na KiM, i u Britaniji, pojavila se nakon što viza nije izdata predsedniku biračkog odbora, koji je zadužen da odnese izborni materijal i otvori biralište.

Kako je tada rečeno, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na vreme je prikupilo i predalo svu neophodnu dokumentaciju zbog čega su i ostali zatečeni što dozvola za ulazak u zemlju ne stiže.

Ipak, Britanci su ovoga puta, u poslednji čas, za razliku od izbora 2020. godine, uspeli da obezbede uslove za održavanje glasanja. Pre dve godine, za otvaranje biračkog mesta u srpskoj ambasadi u Londonu odobrenje je kasnilo zbog čega su naši državljani ostali uskraćeni za glasanje.

Ove godine će svoje biračko pravo moći da iskoristi oko 40.000 državljana Srbije koji žive u inostranstvu. To je čak tri puta više nego na prethodnim izborima. Svi koji su želeli da glasaju morali su da se prijave svom diplomatsko-konzularnom predstavništvu, a biralište se otvara ukoliko je prijavljeno najmanje 100 glasača.

Najveći broj naših ljudi izvan granica zemlje glasaće u Bosni i Hercegovini - 11.435, a na raspolaganju će imati 15 biračkih mesta. Na drugom mestu je Nemačka sa 7.947 birača, gde će se otvoriti sedam birališta. Sledi Austrija sa 3.977 glasača, na pet biračkih mesta. u Crnoj Gori za glasanje je prijavljeno 1.165 ljudi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR