Glas Javnosti

KADA SE UKLJUČI SZO ZNAMO DA JE OPASNO: Priprema se strategija za smanjenje širenja MAJMUNSKIH BOGINJA

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) radi na daljim smernicama o ublažavanju širenja majmunskih boginja, usred zabrinutosti da bi broj slučajeva mogao dodatno da poraste tokom letnjih meseci, izjavio je danas Dejvid Hejman, predsednik Strateške i tehničke savetodavne grupe SZO za zarazne opasnosti sa pandemijskim i epidemijskim potencijalom.

Radna teorija SZO zasnovana na dosad identifikovanim slučajevima i navodima je da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom, rekao je Hejman za Rojters.

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom beležene u zapadnoj i centralnoj Africi, retka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo 70-ih godina prošlog veka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove ela.

Epidemija u 11 zemalja u kojima pojava nije endemska veoma je neobična, kažu naučnici.


SZO je prethodno danas saopštila da je do sada potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 zemalja i da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Slučajevi te infekcije potvrđeni su u devet evropskih zemalja, kao i u SAD, Kanadi i Australiji, preneo je BBC.

Hejman, profesor na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, rekao je da će stručnjaci verovatno dati više smernica zemljama u narednim danima.

Zdravstveni zvaničnici iz nekoliko zemalja upozorili su da bi se broj slučajeva mogao dodatno povećati na velikim letnjim skupovima i festivalima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR