Glas Javnosti

JOŠ DVE EVROPSKE ZEMLJE POTVRDILE SLUČAJEVE MAJMUNSKIH BOGINJA: Svi u strahu od nove PANDEMIJE

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka je danas potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, objavio je Institut za mikrobiologiju Bundesvera u Minhenu.

Kako navodi Dojče vele, reč je o pacijentu iz Bavarije koji je pokazao simptome kožnih lezija, glavne karakteristike bolesti.

Ranije danas, i Francuska je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja.

U francuskoj regiji Il de Frans identifikovan je prvi slučaj zaraze, potvrdilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje, prenosi NovaS.

Kako prenosi BFMTV kanal pozivajući se na ministarstvo, infekcija je potvrđena kod 29-godišnjeg muškarca i on je poslat u izolaciju. Prema nezvaničnim informacijama on u skorije vreme nije boravio ni u jednoj zemlji u kojoj su registrovani novi slučajevi.

Podsećamo, slučajevi majmunske zaraze već su potvrđeni u SAD, Španiji, Švedskoj, Portugalu, Italiji, Velikoj Britaniji i Australiji.

Prvi slučaj u Evropi potvrđen je 7. maja. Reč je o zaraženoj je osobi koja se vratila u Englesku. Bolest je tada potvrđena u Portugalu (14 slučajeva, svi mlađi muškarci), Španija je prijavila sedam slučajeva, dok je jedan slučaj prijavljen u Švedskoj i Italiji.
Majmunske boginje su virus koji izaziva simptome groznice, kao i karakterističan kvrgav osip. Obično je blag, iako postoje dva glavna soja: soj Kongo, čija je smrtnost do 10 odsto i zapadnoafrički soj, koji ima stopu smrtnosti u oko jedan odsto slučajeva.

Virus se širi bliskim kontaktom, kako od životinja, tako i između ljudi. Prvi put je pronađen kod majmuna 1958. godine, tako je nastao i naziv „majmunske boginje“, iako se glodari sada smatraju glavnim prenosiocima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR