Glas Javnosti

JENS STOLTENBERG ODLAZI SA ČELA ZLOČINAČKOG NATO PAKTA: Evo ko su najozbiljniji naslednici za generalnog sekretara

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar zločinačkog NATO pakta Jens Stoltenberg okončaće svoj mandat kao što je i planirano u oktobru ove godine, saopštila je portporolka alijanse Oleana Longesku posle natpisa u medijima da se već uveliko radi na Stoltenberg ostane još na čelu NATO pakta posle jednog produženja.

"Mandat generalnog sekretara NATO pakta Jensa Stoltenberga je tri puta pordužen i on je na ovoj funkciji već skoro devet godina", rekla je portparolka NATO Oleana Longesku, objavio je Rojters.

Ova rekacija Monsa stigla je posle pisanja nemačkog Velt am Sontag koji je napisao da je već izvesno da će Stoltenbergov mandat ponovo biti produžen jer je alijansa nastojala da održi stabilnost tokom rata u Ukrajini.

Velt piše da članovi alijanse žele da daju Stoltenbergu priliku da predsedava samitom povodom 75. godišnjice organizacije u Vašingtonu u aprilu 2024. On bi takođe bio u poziciji da postane predsednik Svetske banke kada Dejvid Malpas odstupi otprilike u isto vreme, navodi se u saopštenju.

Još nije doneta odluka o tome ko će naslediti Stoltenberga, ali su španski premijer Pedro Sančez i britanski ministar odbrane Ben Valas među vodećim kandidatima za tu funkciju, rekao je Velt.

Stoltenbergu, ekonomisti po obrazovanju i bivšem lideru norveške Laburističke partije, prošle godine je produžen mandat u NATO-u. Bio je premijer Norveške od 2000-01 i 2005-13 pre nego što je sledeće godine postao šef NATO-a. Bio je i ministar finansija i energetike.

Glas javnosti/Reuters

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR