Glas Javnosti

CRNOGORCI USTAJU PROTIV NATO: Sinjajevinom da šetaju stada, a ne da je gazi vojnička čizma! (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu” pozvala je građane Crne Gore da im se sutra pridruže u protestnoj akciji zbog NATO vežbe na Sinjajevini, s porukom da ne žele vojni poligon na toj planini.


Milan Sekulović iz te organizacije potvrdio jeda se na Sinjajevini, već drugi dan održava vojna vežba, i da se na planini nalazi oko 200 NATO vojnika koji imaju uvježbavaju spasavanje i skijanje, a sve to uprkos obećanju premijera Crne Gore Dritana Abazovića da na ovoj planini neće biti nikakvih vojnih vežbi.


“Aktivisti NVO “Sačuvajmo Sinjejevinu” posmatrali su vežbu NATO vojnika, među kojima skoro i da nema vojnika iz Crne Gore. Sreli smo se sa grupom slovenačkih vojnika. Mi poznajemo ovaj teren i on mora biti sačuvan. Ne možemo se osloniti na obećanja političara, koji kažu, pa zaborave, pa govore kako se nama ne može objasniti da su dva i dva četiri. Znamo mi dobro da su dva i dva četiri”, kaže Sekulović.

“Političari su obećavali da neće biti vojnog poligona na Sinjejevini, da bi dobili političke poene, a vidimo sada NATO vojnike na planini.

U maju je planirana nova vojna vježba, pa možemo očekivati haubice, tenkove, a sada imamo samo kao finu šetnjicu NATO vojnika. Mi odavde šaljemo apel da se odluka o vojnom poligonu definitivno ukine, jer nećemo dozvoliti da se ova zemlja i ova planina zatruju.”, poručuje Sekulović.

Danas "samo" šetaju, a sjutra i minobacači

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" izražava najoštriji protest zbog odluke Ministarstva odbrane da na Sinjajevinu pošalje preko 200 NATO vojnika

"Još jednom se pokazalo da se obećanjima iz Vlade ne može vjerovati, jer prvo su rekli da vojnog poligona neće biti, potom da nikakvih vojnih aktivnosti neće biti, a sada pokušavaju da nam bace prašinu u oči i ubijede nas da neće biti nikakvih vatrenih gađanja. Prekršite dva obećanja, a očekujete da vjerujemo u treće? Za šta Vi nas smatrate?

Ministar Filip Adžić tvrdi da neće biti vatrenih gađanja, čime demantuje premijera Dritana Abazovića da neće biti nikakvih vojnih aktivnosti, danas ćete da “samo” šetate, a sjutra? Sjutra ćete reći da minobacači ne štete životnoj sredini u stilu Predraga Boškovića. Ne kaže naš narod uzalud “pusti muvu na nos, ona hoće u usta”, danas hoćete da nam otkinete mali prst, a sjutra ruku iz ramena. Sigurno je i to za dobro nas i našeg potomstva?”, piše u obraćanju NVO Sačuvajmo Sinjejevinu javnosti.

“Kao što je Janko Vukotić nama ostavio u amanet i na ponos Bojnu Njivu, tako mi želimo da onima posle nas ostavimo zdravu i ekološku Sinjajevinu.

Skandalozni su i nepošteni pokušaji pojedinaca da ospore iskrenost naših namjera u odbrani Sinjajevine. Skandalozni! Pokušaji da nas proglasite za anti sve i svašta su prizemni, i neljudski, mi smo jasno pro Sinjajevina i pro ekološka Crna Gora i tačka. Minimum naših zahtjeva je poništavanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine za regionalni park prirode.


Zato pozivamo sve građane koji su u prilici da nam se u subotu pridruže na Sinjajevini i zajedno poručimo da ne želimo vojni poligon na Sinjajevini. Mi u prazna obećanja ne vjerujemo za razliku od pojedinaca koji sebe nazivaju čuvarima, ali su večeras udobno smješteni u svojim kućama i hrabro napadaju one koji su večeras na Margiti da istinski čuvaju Sinjajevinu!”, poručuju iz NVO Sačuvajmo Sinjajevinu.

Saopštenje potpisuju Milan Sekulović, Novak Tomović, Zoran Knežević, Persida Jovanović, Miodrag Mijo Rakočević, Radoš Rašo Vučinić.

Domaćini koji izdižu na Sinjevinu, i na njene obronke, poput Nebojše Cerovića iz Tušine, još ranije za Sputnjik su poručivali da su protiv toga da se vojni poligon napravi na ovoj planini, čiji pašnjaci mogu prehraniti na stotine hiljda ovaca i goveda.

U predhodne dvije godine ekološki aktivisti, mještani, organizovali su više protesta protiv izgradnje vojnog poligona na Sinjejevini.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR