Glas Javnosti

IRAN DEMANTUJE DA BI USKORO MOGAO DA NAPRAVI TRI ATOMSKE BOMBE: Mesecima bogate uranijum

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema Međunarodnoj agenciji za međunarodnu energiju, Teheran bi uskoro mogao da proizvede tri atomske bombe

Iran tvrdi da je izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o povećanoj proizvodnji visoko obogaćenog uranijuma neosnovan, prenose iranski mediji.


Mohamed Eslami, iranski šef za atomsku energiju, istakao je da Iran nije preduzeo nikakve nove korake i da nastavlja svoje aktivnosti u skladu s postojećim pravilima.

Prema izveštaju IAEA, navodi se da je Iran "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, poništavajući prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023. godine".


IAEA je takođe saopštila da su iranske vlasti promenile politiku u poslednjim mesecima i nastavile s obogaćivanjem uranijuma na nivoe od 60 odsto, što je blizu nivoa koji se smatra oružjem.

Prema izveštaju, Iran već ima dovoljno uranijuma obogaćenog do 60 odsto da, ako nastavi s trenutnim tempom obogaćivanja, uskoro može vesti tri atomske bombe.


Postrojenja za obogaćivanje u kompleksu Natanz i nuklearki Fordo, nakon perioda usporavanja koji je počeo u junu, sada obogaćuju uranijum do 60 odsto po stopi od otprilike tri kilograma mesečno, nadi se.

IAEA ističe da je oko 42 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto dovoljna količina za proizvodnju nuklearne bombe.

Postoji mišljenje među mnogim diplomatama da je ranije usporavanje iranskog programa rezultat tajnih pregovora između SAD i Irana, koji su ranije ovegodine doveli do oslobađanja američkih državljana iz Irana.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR