Glas Javnosti

Iran hoće da "stavi katanac" na Sreedozemno more zbog situacije u Gazi

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD "uskoro čeka" zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskog moreuza i drugih plovnih puteva, saopštio je komandant Iranske revolucionarne garde.

Komandant Iranske revolucionarne garde rekao je da bi Sredozemno more moglo biti zatvoreno ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastave da vrše "zločine" u Gazi, izvestili su u subotu iranski mediji.

Iran podržava Hamas u sukobu protiv Izraela i optužuje Sjedinjene Države da podržavaju ono što Teheran smatra za izraelske zločine u Gazi, gde je u višenedeljnom bombardovanju ubijeno više od 20.000 ljudi a većina stanovništva proterana iz svojih domova.

"Uskoro ih očekuje zatvaranje Sredozemnog mora, (Gibraltarskog moreuza) i drugih plovnih puteva", rekao je brigadni general Mohamed Reza Nakdi, komandant Garde, prenosi iranska agencija Tasnim.

Iran nema direktan pristup samom Mediteranu i nije bilo jasno kako bi garda mogla da pokuša da ga zatvori, iako je Nakdi govorio o "rađanju novih snaga otpora i zatvaranju drugih plovnih puteva", navodi Rojters.

Britanska agencija napominje da su jemenski Huti, za koje kaže da su povezani s Iranom, tokom prošlog meseca napadali trgovačke brodove u Crvenom moru kao odmazdu.

Huti koji su povezani sa Iranom je tokom prošlog meseca napali trgovačke brodove koji su plovili kroz Crveno more u znak odmazde za izraelski napad na Gazu, što je navelo neke brodarske kompanije da promene rute.


Bela kuća je prethodno ustvrdila da je Iran "duboko uključen" u planiranje operacija Huta protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR