Glas Javnosti

Putin ima njegov broj telefona na brzom biranju i čeka ga za pregovore o Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

"Vladimir Putin ima broj telefona Donalda Trampa već neko vreme… zna kako njime da manipuliše i još uvek ga vidi kao prednost, zna kako da laska", rekla je bivša analitičarka Bele kuće za Rusiju Fiona Hil, govoreći o ruskom lideru i potencijalnom republikanskom predsedničkom kandidatu.

„To je bukvalno Putinov adut. Očekivanje da će se Tramp vratiti, za Putina je blagoslov… on može da se igra sa tim. Može to da iskoristi kao upozorenje… da uplaši Ukrajince, Evropljane, ostatak sveta. Putin je prilično uveren, s obzirom na njegova iskustva sa Trampom u prošlosti, da će Tramp brzo pokušati da reši rat u Ukrajini u njegovu korist“, kaže Hil


Od 2017. do 2019. Hil je bila viši pomoćnik za nacionalnu bezbednost u Trampovoj Beloj kući. Iako je Hil stekla ime u spoljnopolitičkim krugovima Vašingtona, rođena je i odrasla na severoistoku Engleske, pohađajući Univerzitet Sent Endruz u Škotskoj pre studija na Harvardu.

Džozef Bajden je predvodio globalnu koaliciju za podršku Ukrajini, ali američko finansiranje Kijeva trenutno je zadržano u Kongresu, a republikanci lojalni Trampu zahtevaju stroge mere za imigraciju u zamenu za dodatnu pomoć.

„Vašington se ohladio prema Ukrajini“, navode pojedini lokalni mediji. Hil je ocenila da Putin sve više oseća šansu da će okončati rat u korist Rusije.


„Ja i mnoge druge kolege predosećamo da su Sjedinjene Američke Države i Zapad spremni da pregovaraju. To sugeriše da bi Rusija volela da se ovo završi, ali… Putinovi uslovi su da se rat okonča bez povratka teritorije i mogućnosti da se izvrši pritisak na Ukrajinu na duži rok“, rekla je Hil.

Tramp i Putin su na svetskoj sceni povezani otkako je Tramp ušao u američku politiku 2015. godine, usred upozorenja o ruskom mešanju u američke izbore. Tramp je 2018. bio naširoko kritikovan zbog bliskosti sa Putinom na samitu u Helsinkiju. Istraga specijalnog tužioca o mešanju u izbore i veza između Trampa i Moskve završena je 2019. godine sa višestrukim optužnicama i obimnim dokazima o pokušaju opstrukcije od strane Trampa, ali bez dokaza o dosluhu.


Nadaleko viđen kao ambiciozni autokrata, Tramp redovno hvali Putina i druge autoritarne lidere. Prošle nedelje u Nju Hempširu rekao je svojim pristalicama: „Putin iz Rusije kaže da je Bajdenov politički motivisan progon svog političkog rivala veoma dobar za Rusiju jer pokazuje trulež američkog političkog sistema“.


Tramp se izjasnio da nije kriv za 91 krivičnu prijavu prema četiri optužnice, a takođe se suočava sa raznim građanskim postupcima i presudom u Koloradu kojom je isključen sa glasačkih listića za podsticanje pobune 6. januara. Bez obzira na to, on vodi republikanske ankete sa velikom razlikom i na pojedinim mestima ima prednost u odnosu na Bajdena.

Hil je takođe ocenila da Putin mora da pripazi, jer Tramp ume da bude nepredvidiv.


„Može da bude izvanredan, nepredvidiv… Putin verovatno mora dobro da obrati pažnju. Ne sme da ga (Trampa) vređa i ne treba da prelazi granice, jer Tramp prvo gleda sebe“, smatra ona.


„U svakom slučaju, sve što Tramp uradi ili kaže, na primer, o NATO alijansi (pretio je povlačenjem SAD iz pakta), o Evropi i evropskoj bezbednosti, o svetskim i globalnim poslovima, o Ukrajini, svemu što se dešava vezano za Kapitol Hil i sve to za Putina je samo znak da će se sve brzo preokrenuti u njegovu korist“, kazala je Hil.


Glas javnosti/N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR