Glas Javnosti

IMAJU ČAK 37.000 RESTORANA: Na prodaju jedan od najpopularnijih i najvećih lanaca brze hrane u svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Subway, jedan od najprepoznatljivijih svetskih brendova brze hrane u svetu, potvrdio je da je na prodaju.

Subway prodaje 37.000 svojih restorana, a deoničari su u utorak objavili da razmatraju najveću američku banku J.P. Morgan Chase kao kupca.
Najava prodaje nije iznenađenje. Wall Street Journal je početkom januara objavio da se Subway priprema za prodaju. Cena bi mogla dostići više od 10 mlrd USD, pisao je Wall Street Journal pozivajući se na pouzdane izvore, piše portal Ekapija.

Subway-om upravljaju porodice osnivača Freda DeLuke (DeLuca) i Pitera Baka (Peter Buck). Kao dalji pokazatelj skore prodaje, početkom februara uzeto je da je 50% udela u posedu Baka, koji je umro 2021. godine, preneseno na porodičnu dobrotvornu fondaciju. Nakon ovog koraka ne bi bilo poreza na prodaju udela.
Kao kompanija koja ne kotira na berzi, Subway se ne ističe kada su u pitanju poslovne brojke. Prema poslednjim dostupnim podacima, lanac je imao oko 20.000 restorana u SAD-u i gotovo 37.000 u cijelom svetu. Šef kompanije Džon Čidsi (John Chidsey) nedavno je najavio kako namerava da poveća broj lokacija izvan SAD-a na 25.000.

Subway je proizašao od trgovine sendvičima koju je DeLuka otvorio 1965. nakon što mu je Bak posudio 1.000 USD. Izvorni naziv "Petes Super Submarines" vremenom je postao Subway.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR