Glas Javnosti

Lanac supermarketa uveo „spore kase” – za penzionere i ljude koji vole da ćaskaju u redu (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Užurbanost i nervoza često se osete u redu pred blagajnama supermarketa. Svako otezanje ili sporost dočekuje se s mrkim pogledima i gnevnim negodovanjem.

Holandski trgovački lanac Džambo (Jumbo) odlučio je da to spreči, otvaranjem takozvane „čet blagajne. Namenjena je kupcima kojima se ne žuri, ljudima željnim razgovora kako s drugim kupcima, tako i s blagajnicom.
Prva „kletskassas“ ili blagajna za ćaskanje otvorena je 2019. u gradiću Vlijmenu. Prošle godine otvoreno ih je još 200. Glavni motiv za otvaranje „sporih blagajni“ je borba protiv usamljenosti, posebno među starijom populacijom.


Mnogi ljudi, posebno stariji, ponekad se osećaju usamljeno. Kao porodična kompanija i lanac supermarketa, mi smo u srcu društva. Naše trgovine su važno mesto susreta za mnoge ljude i želimo da igramo ulogu u prepoznavanju i smanjenju usamljenosti. Ponosni smo na to što mnoge naše blagajnice vole da sed iza čet kasa.

Podržavaju inicijativu i žele da pomognu ljudima da uspostave pravi kontakt s njima. To je mali gest, ali vrlo važan, posebno u svetu koji se digitalizuje i postaje sve brži – rekla je glavna komercijalna direktorka Džamba Kolet Klosterman-van Erd.

Problemi u vezi sa usamljenošću pogoršali su se u Holandiji tokom pandemije koronavirusa. Holandska organizacija za mentalno zdravlje izvestila je da je na svom telefonu za pomoć imala rekordan broj poziva.

Istraživači sa Univerziteta u Mastrihtu izračunali su da teška usamljenost i s njim povezana depresija društvo košta čak dve milijarde evra. Prema podacima univerziteta, jedan od deset Holanđana oseća se ozbiljno ili vrlo usamljeno, a čak četiri od deset Holanđana doživljavaju određeni stepen usamljenosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR