Glas Javnosti

HUMAN RIGHTS WATCH: "Postoji uporni napad na ljudska prava koji se širi planetom"

Svet
Autor: Glas javnosti

Ljudska prava su u krizi širom sveta, jer svetski lideri izbegavaju svoje obaveze da poštuju međunarodno pravo, upozorava se u godišnjem izveštaju Human Rights Watch.

Godišnji izveštaj Human Rights Watch naglašava dvostruke standarde političara i „transakcionu diplomatiju“ koja se odvija usred krize i straha od eskalacije.


U izveštaju objavljenom početkom ove godine, HRW sumorno upozorava na eskalaciju krize ljudskih prava širom sveta, sa porastom ratnih zločina, gušenjem zaštitnika ljudskih prava i napadima na univerzalne principe i zakone o ljudskim pravima od strane vlada.

Izveštaj naglašava sve veće nepoštovanje međunarodnih zakona o ljudskim pravima od strane političkih lidera.

U izveštaju se kaže da su „selektivni gnev vlada i transakciona diplomatija“, kao i dvostruki standardi u priznavanju međunarodnih zakona o ljudskim pravima doveli u opasnost nebrojene živote.

Tirana Hasan, izvršni direktor HRW-a, rekla je:


„Postoji uporni napad na ljudska prava koji se širi planetom, dok se vlade odriču svojih zakonskih obaveza u pogledu očuvanja ljudskih prava, a sve radi kratkoročnih političkih dobitaka.“

Dodala je:

„Postoji i zabrinjavajući trend dvostrukih standarda koji nije ograničen samo na eklatantan primer sukoba Izrael-Hamas. Vidimo da se ćuti o zločinima kineske vlade protiv čovečnosti, a tamo gde je postojao potpuni zahtev za odgovornošću i procesuiranjem ratnih zločina u Ukrajini, ćuti se i o navodnim zloupotrebama od strane vojske SAD u Avganistanu.“

Nastavila je:

„Ovo vrlo jasno šalje poruku da se zakoni o ljudskim pravima mogu selektivno primjenjivati na različite grupe ljudi i uništava institucije stvorene da ih podržavaju.“


Izveštaj daje pregled stanja ljudskih prava u zemljama u 2023. godini.

U Avganistanu, talibani i dalje guše prava žena i svet nije uspeo da reaguje i spreči široke i užasne zloupotrebe civila u Sudanu, posebno u Darfuru.

Američki saveznici, uključujući Saudijsku Arabiju, Indiju i Egipat, nastavljaju nekažnjeno da krše ljudska prava sopstvenog naroda, a Evropska unija je nastavila da potiskuje tražioce azila i izbeglice, i sklopila je sporazume sa Libijom i Turskom o vraćanju migranata koji pokušavaju da stići do Evrope, navodi se u izveštaju.


Hasan je rekla:

„U godini kada ćemo videti kako pola sveta izlazi na izbore, ovo je snažan poziv na akciju da zaštitimo naše institucije za ljudska prava i da podsetimo naše političke lidere na njihove međunarodne obaveze da poštuju i štite ljudska prava koja štite sve nas.“

Dodala je:

„Ono što smo videli od Vijetnama do El Salvadora je da prva stvar koju represivne vlade urade jeste da koriste državnu bezbednost ili porodične vrednosti da olakšaju represiju napadima na LGBTQ+ zajednice, prava žena i izbeglica. Posle ovoga, vidimo napade na pravosudne sisteme i sudove u onome što postaje ubrzanu put ka autoritarizmu.”


Izveštaj takođe oštro osuđuje vladu Ujedinjenog Кraljevstva zbog, kako je rekla, „turobne godine za ljudska prava“, uz kontinuirani napad na osnovna prava, kao što je pravo na protest i traženje azila.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR