Glas Javnosti

AMNESTI: U Kataru se i dalje krše ljudska prava

Svet
Autor: Glas javnosti

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel saopštila je da kršenje ljudskih prava "i dalje postoji u značajnom obimu" u Kataru uoči Svetskog fudbalskog prvenstva koje počinje za mesec dana, ali i da postoji poboljšanje u zaštiti radnika od eksploatacije.

U izveštaju AI navodi se da je Katar kao država ostvarila napredak u zaštiti radnika migranata, ali slabi propisi i nedostatak njihove primene znače da je „još dug put“, preneo je Jurosport.

„Uprkos pozitivnoj evoluciji katarskog sistema rada, ostaje značajan posao na efikasnoj primeni tih promena. Kršenje ljudskih prava i danas postoji u značajnom obimu“, navodi se u izveštaju.

Amnesti tvrdi da se plate zadržavaju radnicima i da nije sprovedeno istraživanje o hiljadama smrti radnika koji su bili zaposleni na izgradnji objekata u poslednjih 10 godina.

Izveštaj pokazuje da su radnici u obezbedjenju i u domaćinstvima podložni eksploataciji, da rade po 18 sati dnevno bez slobodnog dana svake nedelje.


„S obzirom da se nazire Svetsko prvenstvo, posao zaštite radnika migranata od eksploatacije je samo na pola završen, dok je posao obeštećenja onih koji su pretrpeli zlostavljanja tek počeo. Napredak ne sme da se zaustavi kada Svetsko prvenstvo napusti Dohu. Zatvaranje očiju na zlostavljanja hiljada radnika migranata tokom godina je u suprotnosti sa medjunarodnim obavezama i odgovornostima“, rekao je šef Amnestija za ekonomsku i socijalnu pravdu Stiv Kokburn.

Katarski komitet za nasledje naveo je da „napredak u dobrobiti radnika nasledje na koje su ponosni i ono koje vidimo na delu“.

„Uvek smo verovali da će Svetsko prvenstvo biti katalizator za ubrzavanje pozitivnih inicijativa, ostavljajući u nasleđe značajan i održiv napredak za zemlju i region. Naš napredak priznao je jedan od najvećih svetskih sindikata Međunarodna organizacija građevinskih i drvnih radnika, Međunarodna organizacija rada UN i pozdravljamo priznanje Amnestija koji je istakao da je naš rad poboljšao uslove života i rada hiljade migrantskih radnika. Nastavljamo rad i naravno još ima prostora za napredovanje“, navodi se.


Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je da i dalje nastavlja pozitivan dijalog sa svim relevantnim svetskim institucijama i vlastima u Kataru na „inicijativama koje će koristiti radnicima migrantima u Kataru dugo nakon finalne utakmice na Svetskom prvenstvu“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR