Glas Javnosti

Hong Kong odbacio sve optužnice protiv američkog senatora

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u Hong Kongu u ponedeljak je poništio optužbu za nedozvoljeno držanje oružja protiv američkog senatora države Vašington koji je uhapšen zbog ulaska na kinesku teritoriju tokom odmora sa oružjem.

Sud je taj čin nazvao "poštenom greškom".

Lider republikanaca Džef Vilson izjavio je da je 21. oktobra posedovao pištolj na aerodromu. Tokom sudskog saslušanja, tužilaštvo je saopštilo da se senator hvalio čistim krivičnim dosijeom u Hong Kongu i da je to priznao na otvoren način.


Vilson je rekao da je otkrio vatreno oružje tokom leta između San Franciska i Hong Konga. Na njegovom sajtu se pominje da je poslanik putovao sa suprugom na petonedeljni odmor u jugoistočnu Aziju.

Glavni sudija Don So je rekao da je sklon da veruje da je američki senator nevin. 


Sud je čuo da je Vilson rekao carinskom inspektoru da je to bila "užasna greška" nakon njegovog hapšenja. Njegov prtljag je prošao kroz obezbeđenje u Portlandu pre nego što je prešao u San Francisko, rekao je tokom ranijeg intervjua sa inspektorom.

Vilson ima mandat da čuva mir i izbegava činjenje daljih krivičnih dela vezanih za vatreno oružje u naredne dve godine. Ako senator ne postupi u skladu sa uputstvima, biće kažnjen sa 2.000 hongkonških dolara (255 dolara) zbog kršenja naloga suda.


Republikanskom poslaniku je dozvoljeno da nastavi svoje putovanje bez osude, a njegov slučaj je odbačen, što mu omogućava da napusti zemlju bez ikakvog pravnog posla.

Hong Kong ima strožije zakone o oružju od Sjedinjenih Država. Osobe osuđene za nošenje vatrenog oružja bez dozvole mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 100.000 hongkonških dolara (12.800 dolara) i do 14 godina zatvora.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR