Glas Javnosti

Sud u Hong Kongu konačno odobrio istopolne brakove, nakon niza demonstracija

Svet
Autor: Glas javnosti

Odluka Apelacionog suda u Hongkongu u utorak je poslednja u nizu pravnih otkrića za zagovornike prava homoseksualaca u globalnom finansijskom centru ove godine.

Vlada je osporila dve presude Višeg suda rekavši da je to „neustavno i nezakonito“ i da gradska stambena uprava ne sme isključiti istopolne parove koji su se venčali u inostranstvu iz javnog stanovanja.


Sudije Apelacionog suda Džeremi Pun, Aarif Barma i Tomas Au rekli su u pisanoj presudi da je postupanje vlasti prema gej bračnim parovima "diskriminatorno po prirodi" i da im treba pružiti jednak tretman.


Grupa za ljudska prava Hong Kong Meridž Ekualiti takođe je pozdravila odluku rekavši da je jasno stavila do znanja ,,diskriminaciji i nejednakom tretmanu na osnovu seksualne orijentacije nema mesta u odlukama javne politike“.

Vrhovni sud Hong Konga u septembru je presudio protiv istopolnih brakova, ali je priznao potrebu istopolnih parova „za pristup alternativnom pravnom okviru kako bi se ispunili osnovni društveni zahtevi“.


Vladi je dato dve godine da smisli okvir. Sud u Hong Kongu je u septembru stao na stranu istopolnog par koji je tvrdio da bi trebalo da imaju status roditelja nad svojim detetom.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR