Glas Javnosti

DOSTAVA PAKETA DRONOVIMA? Kompanija Amazon razmišlja o ovoj opciji

Svet
Autor: Glas javnosti

Amazon planira da isporučuje pakete kupcima dronom odmah po dobijanju regulatornog odobrenja.

Korisnici u kalifornijskom gradu Lokfordu moći će da se prijave za isporuku dronom do njihovih domova, navodi se u saopštenju.

Trgovački gigant je godinama obećavao isporuku dronom, ali se suočavao sa kašnjenjima i prijavljenim zastojima, piše BBC.

Ali je rečeno da planira da se usluga uvede šire nakon Lokeforda.

„Obećanje isporuke dronom često se oseća kao naučna fantastika“, navodi se u postu na blogu. „[Ali] kasnije ove godine, Amazon kupci koji žive u Lokfordu, Kalifornija, postaće među prvima koji će primiti Prajm Er isporuke.

„Njihove povratne informacije o Prime Airu će nam pomoći da stvorimo uslugu koja će se bezbedno proširiti kako bi zadovoljila potrebe kupaca svuda.

Amazon je rekao da će dronovi biti programirani da bacaju pakete u dvorišta kupaca u Lokfordu, koji ima populaciju od oko 4.000 ljudi.

Oni će moći da lete "izvan linije vida", što znači da ne moraju da budu kontrolisani od strane vizuelnog posmatrača i umesto toga koriste senzore da bi izbegli druge letelice, ljude, kućne ljubimce i prepreke.

Cilj je da se paketi bezbedno isporuče kupcima za manje od sat vremena, rekao je trgovac.

U prošlosti, Amazon je bio optužen da je iskoristio obećanje o isporuci dronova kao hvatač naslova kako bi promovisao svoj publicitet oko svoje usluge Prime članstva.


U 2013, bivši šef i osnivač Džef Bezos obećao je da će ispuniti nebo flotom dronova za isporuku u roku od pet godina. A 2019. godine, Amazon je rekao da će isporučivati dronom kupcima „u roku od nekoliko meseci“.

U aprilu, u izveštaju novinskog sajta Blumberg navodi se zabrinutost za bezbednost dronova - iako je prodavac rekao da je "rigorozno" testirao svoje letove u skladu sa "svim važećim propisima".

U decembru 2016, kompanija je sprovela očigledno uspešno probno ispitivanje u Kembridžu, Velika Britanija. Paket je dostavljen, dronom, za 13 minuta.

Od tada je isprobao partnerstva za isporuku dronova sa američkim maloprodajnim centrom Valmart i kurirskim kompanijama FedEks i UPS.

Objašnjavajući kako bi isporuke Prajm Er funkcionisale, Amazon je rekao: „Kada se ukrcaju, kupci u Lokfordu će videti artikle koji ispunjavaju uslove za Prajm ER na Amazonu. Oni će naručiti kao i obično i dobiti procenjeno vreme dolaska sa praćenjem statusa za svoju porudžbinu .


„Za ove isporuke, dron će odleteti do određene lokacije za isporuku, spustiti se u dvorište klijenta i lebdeti na bezbednoj visini. Zatim će bezbedno otpustiti paket i ponovo se podići na visinu.“

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR