Glas Javnosti

BORBA ZA PREVLAST ČAK I U SVEMIRU: Amerika strahuje od kineske ekspanzije na Mesecu

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD strahuju da bi Kinezi mogli da se spuste na Mesec pre njih i da tamo uspostave bazu.

U intervjuu za „Politiko“ Bil Nelson, rukovodilac američke Nacionalne svemirske agencija – NASA, poručuje da SAD mogu pobediti u trci za Mesec, ali da nema mnogo vremena za gubljenje.

Trka za dominaciju na Mesecu između SAD, sa jedne, i Kine i Rusije, sa druge strane, u sledeće dve godine mogla bi da odredi ko će imati jasniju prednost, piše N1.


Peking bi mogao da uspostaviti bazu i pokuša da dominira resursima na najbogatijim lokacijama na površini Meseca – ili čak da drži Ameriku dalje od njih, smatraju u SAD.

„Moramo da pazimo da Kinezi ne dođu do nekih mesta na Mesecu pod maskom naučnog istraživanja. Nije nemoguće da nam tada kažu: ‘Mi smo ovde, ovo je naša teritorija“, navodi Nelson.

U tekstu se pominje i NASA-ina 26-dnevna misija „Artemis“ tokom koje je svemirska kapsula „Orion“, bez posade, letela oko Meseca.

Ta misija, koja se smatra uspešnom, bila je prvi veliki korak prema NASA planu za iskrcavanje astronauta na površinu Meseca, kojom bi trebalo da počne trajnija ljudska prisutnost na Zemljinom satelitu.


Nelson napominje da su Kinezi nedavno otvorili nove svemirske stanice i da je Peking najavio iskrcavanje ljudi na Mesec do kraja ove decenije.

On tvrdi da je kineska vlada iznela svoju viziju izgradnje infrastrukture u svemiru i stvaranja sistema za upravljanje svemirom.

Stručnjaci napominju da su se Rusi, koji imaju bogato iskustvo u svemirskim programima, okrenuli saradnji sa Kinom, koja ima modernu tehnologiju za svemirske misije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR