Glas Javnosti

Belgija i Rusija trguju nesmetano i pored sankcija

Svet
Autor: Glas javnosti

Trgovina između Belgije i Rusije nije opala, a prošle godine belgijske kompanije su u Rusiju izvezle 3,6 milijardi evra, dok je uvoz iz Rusije dostigao 12,8 milijardi evra, objavila je Agencija za spoljnu trgovinu Belgije za 2022. godinu, godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vrednost ovog uvoza zabeležila je rekordan rast (+64,7 odsto), u skladu sa naglim rastom cena gasa, prenose belgijski mediji.

Međutim, čak i isključujući naftu i gas, uvoz iz Rusije ostaje visok.


Belgija je prošle godine uvezla 4,3 miliona kubnih metara ruskog LNG-a, što je povećanje od 70 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Neposredno pre rata, luka Zebruž je izabrana da bude važna baza za pretovar ruskog LNG-a, čiji veliki deo prolazi samo kroz belgijsko tlo, a zatim odlazi u ostatak Evrope ili Azije.

Belgijski izvoz u Rusiju je blago opao u 2022. godini, a izvoz vezan za bio-hemijski sektor, uglavnom lekova i vakcina, raste za 22 odsto.

Belgijske isporuke oružja i municije Rusiji pale su za 99,8 odsto u poređenju sa 2021 godinom.

Uvoz plemenitih metala iz Rusije, druge najveće uvozne grupe, opao za 23 odsto. Ovo smanjenje je uglavnom posledica pada uvoza neobrađenih i obrađenih dijamanata namenjenih sektoru nakita, kao i posledica američkog embarga na sirove dijamante.


Agencija za spoljnu trgovinu smatra da bi pravi efekti ovih sankcija trebalo da se vide ove godine, prenosi Tanjug.

De Morgen prenosi izjavi profesora ekonomije Koena Šursa iz Univerziteta u Gentu, koji objašnjava ove podatke i kaže da "evropske sankcije Rusiji nemaju nikakvog uticaja na normalnu trgovinu robom sa Belgijom".

"Niko nije rekao da želimo da osiromašimo rusko stanovništvo. Ako Rusija nastavi svoj rat, biće neophodno da se zapitamo da li ove sankcije ne bi trebalo da se produbljuju. Ali to takođe utiče na nas i morate biti iskreni prema stanovništvu u vezi sa tim", rekao je Šurs.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR