Glas Javnosti

AUSTRIJA JE DALA ODOBRENJE: Rumunija i Bugarska ulaze u Šengen

Svet
Autor: Glas javnosti

Dokument je poslat predsedavajućoj zemlji EU, Španiji

Austrija je postigla sporazum sa Bugarskom i Rumunijom oko ulaska u šengensku zonu vazdušnim putem, a obe zemlje su ispunile austrijske zahteve, saopštilo je danas austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.


Dokument je poslat predsedavajućoj zemlji EU, Španiji, u petak uveče, a sada je na predsedništvu i Evropskoj komisiji da sprovedu u delo bugarsku i rumunsku aplikaciju za ulazak u šengensku zonu.


Nakon razgovora o ulasku u Šengen vazdušnim putem polovinom decembra, koji su obavili ministri unutrašnjih poslova tri zemlje, pregovori su finalizovani.


Austrija je zahtevala povećanja misija Fronteksa u Bugarskoj i Rumuniju, izdvajanje finansijskih sredstava od Evropske komisije za stabilnu zaštitu spoljnih granica EU u dve zemlje, kao i strožu kontrolu na kopnenim granicama u Bugarskoj i Rumuniji za tražioce azila, posebno iz Avganistana i Sirije, koji se trenutno nalaze u Austriji.


Vazdušni Šengen znači da putnici iz Rumunije i Bugarske neće više morati na aerodromima da prolaze kroz terminale za treće zemlje. Ova odluka će stupiti na snagu u martu 2024. godine.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR