Glas Javnosti

OVA ZEMLJA JE JEDINA PREPREKA: Holandija prihvatila ulazak Bugarske u Šengen

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Kalin Stojanov izjavio je danas da je holandski parlament kasno sinoć glasao u prilog ulaska Bugarske u šengensku zonu. Stojanov je rekao da sada jedina prepreka ostaje protivljenje Austrije.

Prema njegovim rečima, u toku su vrlo intenzivni pregovori Bugarske, ali i Rumunije, sa austrijskim zvaničnicima.

I Sofija i Bukurešt žele da se pridruže Šengenu, u čemu ih je dosada prečavalo protivljenje Austrije i Holandije. Bugarsku je blokirala i Mađarska zbog uvođenja tranzitne takse na ruski gas, ali je posle suspenzijom te takse odustala od protivljenja.


Stojanov je izrazio nadu da će Austrija doneti odluku u narednim danima, ali i sumnju da bi to moglo da se dogodi pre Nove godine.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da je odluka Holandije na neki način bila očekivana i da je Bugarska sada u boljem položaju za pregovare sa Austrijom.


On je, komentarišući zahtev šefa države Rumena Radeva da vlada obezbedi zeleno svetlo Beča i pun ulazak u šengensku zonu do Nove godine, rekao da pregovori još traju i da se u njima vodi računa o svim rezervama austrijske strane koja, kako je rekao, ima ozbiljan problem sa ilegalnim migracijama.

„Bilo kakvi opšti zahtevi u ovom trenutku uopšte ne pomažu. Pregovori zahtevaju smirenost, i slušanje argumenata druge strane. Da je to bilo tako lako, tehnička vlada je trebalo da to uradi još prošle godine“, rekao je Denkov.


Vicepremijerka i šefica bugarske diplomatije Marija Gabrijel takođe je pozdravila odluku holandskog parlamenta.

„Sigurna sam da je takva odluka u interesu ne samo nas i našeg severnog suseda, nego i cele Evropske unije“, rekla je Gabrijel.

Ekspertska misija Evropske komisije ocenila je pre godinu dana da su Bugarska, Rumunija i Hrvatska spremne da uđu u Šengen ali se Holandija i Austrija sa tim nisu saglasile – pri čemu se Holandija snažno protivila pristupanju Bugarske a Austrija i Bugarske i Rumunije.


Prethodno je, u novembru 2022. holandski parlament usvojio rezoluciju kojom je od vlade zatraženo da sprovede dodatne istrage pre nego što donese odluku o prijemu Bugarske i Rumunije.


Od tri pomenute države u Šengen je 1. januara ove godine ušla samo Hrvatska. Šengenski prostor je najveća zona u svetu u kojoj je omogućeno putovanje bez pasoša. Uključuje 22 članice Evropske unije, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR