Glas Javnosti

KREMLJ: NATO želi da stvori vojni Šengen

Svet
Autor: Glas javnosti

Kremlj je danas saopštio da je želja NATO-a da stvori vojnu verziju Šengenske zone u Evropi, koja bi oružanim snagama tog zapadnog vojnog saveza omogućila da se slobodno kreću u cilju snažnog suprotstavljanja Rusiji, pojačala napetost i izazvala zabrinutost.

Šef NATO-ove logističke komande za Evropu (JSEC) general-potpukovnik Aleksandar Solfrank rekao je juče da bi voleo da vidi takvu zonu.
 


„Ističe nam vreme“, rekao je Solfrank. Ono što ne uradimo u mirnodopskim uslovima neće biti spremno u slučaju krize ili rata“, istakao je on.


JSEC, koji se nalazi u nemačkom gradu Ulmu, koordinira kretanje ljudi i materijala bloka širom kontinenta. Dok je JSEC osnovan 2021. godine kako bi se pojednostavile pripreme za potencijalni rat sa Rusijom, njegov rad je i dalje frustriran propisima na nacionalnom nivou, objasnio je Solfrank.


Prema njegovim rečima, birokratija bi u slučaju izbijanja rata sa Rusijom, mogla bi da izazove ozbiljnja kašnjenja u reagovanju. NATO aktivno pomaže Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, a Kijev se nada da će se jednog dana pridružiti alijansi.


Sam NATO, međutim, nije u ratu sa Rusijom, a američki predsednik Džo Bajden i drugi zapadni lideri tvrde da to pokušavaju da izbegnu zbog ogromnog nuklearnog arsenala Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva odgovoriti ako ovaj „vojni Šengen“ postane stvarnost.


 "NATO je našu zemlju uvek smatrao takozvanim ideološkim neprijateljem. Sada je otvoreno smatra očiglednim protivnikom. Ova izjava ne služi ničemu drugom osim podizanju tenzija u Evropi, a to ima posledice", rekao je Peskov.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR