Glas Javnosti

AMERIKANCI ZABRINUTI: Pentagon otkrio povećanu stopu karcinoma među vojnim pilotima i posadama

Svet
Autor: Glas javnosti

Studija Pentagona otkrila je visoku stopu obolevanja od raka među vojnim pilotima i prvi put pokazala da od kancera obolevaju i posade koje na zemlji održavaju avione, pune ih gorivom i lansiraju.

Ove podatke su dugo tražili penzionisani vojni avijatičari koji su godinama ukazivali na kolege za koje su znali da imaju rak. Rečeno im je da je ranijim vojnim studijama utvrđeno da oni nisu izloženi većem riziku od opšte populacije SAD.

U jednogodišnjoj studiji u kojoj je obuhvaćeno blizu 900.000 pripadnika službe koji su leteli ili radili na vojnim avionima između 1992. i 2017. godine, Pentagon je otkrio da članovi avionskih posada imaju za 87 odsto veću stopu melanoma i za 39 odsto veću stopu raka štitaste žlezde, piše N1.


Muškarci su imali za 16 odsto veću stopu raka prostate, a žene za isto toliko veću stopu raka dojke. Sve u svemu, avionske posade su imale za 24 odsto veću stopu kancera svih vrsta, preneo je AP.

Studija je pokazala da su zemaljske posade imale za 19 odsto povišenu stopu raka mozga i nervnog sistema, 15 odsto veću stopu raka štitne žlezde i 9 odsto veću stopu raka bubrega, dok su žene imale za sedam procenata veću stopu raka dojke.

Ukupna stopa karcinoma svih vrsta kod zemaljskih posada bila je veća za tri odsto.


Studija je ukazala i na neke pozitivne detalje. Zemaljske i vazdušne posade imale su daleko niže stope raka pluća, a vazduhoplovne posade su imale niže stope raka bešike i debelog creva.

U ovoj analizi upoređeni su podaci o pripadnicima avijacije sa opštom populacijom SAD posle prilagođavanja starosti, pola i rase.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR