Glas Javnosti

AMERIKANCI POČELI EVAKUACIJU IZ UKRAJINE: "Rusija može da udari u bilo kom trenutku"!

Svet
Autor: Glas javnosti

Stejt department je dozvolio američkim diplomatama da dobrovoljno napuste Ukrajinu i preporučio građanima SAD da razmotre mogućnost odlaska iz te zemlje, saopštio je Stejt department.

Svoju preporuku je Stejt department objasnio „pretnjom vojnim akcijama Rusije koja može početi u svakom trenutku“. Pritom, Vašington uverava da će ambasada nastaviti sa radom.

Amerikancima koji se nalaze u Ukrajini se savetuje da razmotre mogućnost da napuste Ukrajinu. Kako je izjavio visoki predstavnik Stejt departmenta prilikom iznenadnog početka konflikta „američka vlada ne može da evakuiše američke građane“.

U skladu sa tom informacijom, Amerikanci koji se nalaze u Ukrajini bi trebalo da planiraju svoje akcije na odgovarajući način i da koriste komercijalne mogućnosti da napuste zemlju.

Stejt department je savetovao Amerikancima da ne putuju u Rusiju zbog napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, situacije sa kovidom i ograničenih mogućnosti ambasade da im pomogne, piše Sputnjik.


Ranije je američka televizija Si-En-En pozivajući se na izvore prenela da je američka ambasada u Kijevu zatražila od Stejt department da dozvoli svim predstavnicima osoblja i rodbini da napuste Kijev. Jedan novinar „Foks njuza“ je napisao na Tviteru da je plan da se evakuacija izvrši 24. januara. Pritom, informaciju tada nisu potvrdili u Stejt departmentu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je 23. januara upozorila da zapadne zemlje pripremaju nekoliko velikih provokacija u situaciji oko  Ukrajine i Moskva ne isključuje da one mogu biti informativne ili vojne.


Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

BONUS VIDEO: Doktor otkriva kako rukom da snizite pritisak

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR