Glas Javnosti

Nemački kancelar Šolc otkrio šta je obećao NATO-u

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će sledeće godine vojni budžet Nemačke dostići dva odsto BDP-a, što je cilj NATO-a.

"U NATO-u smo dogovorili da ubuduće dva odsto BDP-a bude osnova. Nemačka će ovaj cilj, kao što smo najavili, dostići sledeće godine", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Berlinu. Stoltenberg je zahvalio Šolcu na velikom doprinosu Nemačke NATO-u i snažnoj podršci te zemlje Ukrajini.


On je pozdravio to što je Nemačka pojačala svoje snage u kritičnom trenutku za evropsku bezbednost i na tome što šalje trupe u Litvaniju i Slovačku, navodi se u saopštenju NATO-a.


Stoltenberg je pohvalio Nemačku zbog toga što će sledeće godine uložiti dva odsto BDP-a u odbranu, dodajući da će "održavanje ovog nivoa investicija promeniti našu kolektivnu odbranu".


Komentarišući povlačenje Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, prvi čovek NATO-a je rekao da je to obrazac "nepromišljenog ponašanja koji svet čini opasnijim mestom".

Glas javnosti/A03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR