Glas Javnosti

NATO saveznici oštro osuđuju povlačenje Rusije iz CFE sporazuma

Svet
Autor: Glas javnosti

Saveznici u NATO-u osudili su odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, ključnog posthladnoratovskog sporazuma, i rekli da će obustaviti njen potez kao odgovor.

Rusija se formalno povukla iz sporazuma o bezbednosti, koji je ograničio ključne kategorije konvencionalnih oružanih snaga, okrivljujući Sjedinjene Države za podrivanje bezbednosti nakon Hladnog rata proširenjem vojnog saveza NATO-a.


„Saveznici osuđuju odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) i njen agresivni rat protiv Ukrajine koji je u suprotnosti sa ciljevima sporazuma“, navodi se u saopštenju NATO-a.


Ruski potez je bila njena poslednja akcija koja je sistematski podrila evroatlantsku bezbednost, navodi se u saopštenju.

„Stoga, kao posledica toga, savezničke države ugovornice nameravaju da suspenduju delovanje CFE Ugovora onoliko dugo koliko je potrebno, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ovo je odluka koju u potpunosti podržavaju svi saveznici u NATO-u.


Sjedinjene Države su saopštile da će suspendovati ugovorne obaveze od 7. decembra. Rat Rusije protiv Ukrajine i njeno povlačenje iz sporazuma „osnovno su promenili” okolnosti u vezi sa njim i transformisale obaveze učesnika, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR