Glas Javnosti

BLINKEN POSLE POSETE ANKARI: Uveren sam da će Švedska uskoro postati članica NATO-a

Svet
Autor: Glas javnosti

Turska je blokirala ulaz Švedskoj u NATO tražeći konkretnije korake u borbi protiv ekstremističkih organizacija, uključujući i kurdsku grupu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je uveren da će biti napretka u nastojanju Švedske za članstvo u NATO-u nakon razgovora sa turskim kolegom u Ankari.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podneo je parlamentu nacrt zakona o ratifikaciji članstva Švedske u vojnom savezu NATO-a, nakon što je taj korak odlagao mesecima. Predlog zakona mora da odobri skupštinski odbor za spoljne poslove pre glasanja. Erdogan bi ga tada potpisao kao zakon.


"Uveren sam da ćemo videti napredak u vezi sa tim", rekao je Blinken novinarima na aerodromu pre nego što je napustio Ankaru, kada su ga pitali da li je Turska dala ikakva uveravanja da će podržati članstvo Švedske u NATO-u, prenosi Rojters.

Blinken je kazao da su SAD veoma ohrabrene činjenicom da je Erdogan podneo ratifikacioni protokol parlamentu, dodajući da postoji "zajednička obaveza" Ankare i Vašingtona da osiguraju da se Švedska pridruži alijansi. "Očekivao bih da ćemo videti da se to realizuje", rekao je on.

Dugo neutralne Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO prošle godine. Članstvo Finske je zaključeno u aprilu, ali su kandidaturu Švedske zadržale Turska i Mađarska tražeći garancije da će biti preduzete konkretne mere protiv terorizma u zemlji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR