Glas Javnosti

BLOKIRALI I GLAVNI PUT: U Hagu paralelni protesti poljoprivrednika i ekoloških aktivista

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade poljoprivrednika i protivnika vlasti demonstrira u Hagu protiv planova holandske vlade da smanji emisiju azota.

Protest se održava u gradskom parku, dok u drugom delu grada demonstriraju ekološki aktivisti, ljuti zbog, kako kažu, državne podrške industriji fosilnih goriva.

Ekolozi su probili polcijski kordon i blokirali glavni put, piše N1.


Paralelne demonstracije na nekoliko kilometara jedne od drugih održavaju se samo nekoliko dana pre pokrajinskih izbora u sredu, na kojima se takođe indirektno bira gornji dom parlamenta i koji bi mogli da imaju uticaj na predlog o smanjenju zagađenja azotom.

Policija je saopštila da je zaustavila jedan broj traktora koji su se uputili na demonstracije poljoprivrednika. Gradske vlasti zabranile su svim traktorima, osim dva „simbolična“ vozila da učestvuju u protestu, pozivajući se na bezbednost.

Hiljade lljudi, od kojih su mnogi nosili holandske zastave okrenute naopako, koje su postale sinonim za protest pljoprivrednika i balone sa logom ekstremnodesničarskog Foruma za demokratiju okupilo se mirno ispred bine za demonstracije.


Dok su se poljoprivrednici okupljali u parku na jugu grada gradonačelnik Jan van Zanen dao je policiji odobrenje da upotrebi vodene topove na demostrante ekološke grupe Ekstinkšn rebelion koji su blokirali glavni put u centru blizu privremenog sedišta holandskog parlamenta.

Policija je navela da će demonstranti koji odbiju da se sklone sa puta biti privedeni. Put je blokiran u oba pravca ali policija nije odmah upotrebila vodene topove.
Zbog duplih demonstracija vlasti su postavile vojne kamione blizu nekih raskrsnica spremni da blokiraju ulice ukoliko bi traktori ili druga vozila pokušala da se upute ka centru grada.

Bes zbog mera preduzetih da se smanji emisija azota proširio se iz Holandije i na druge evropske zemlje. Pre nešto više od nedelju dana poljoprivrednici su dovezli stotine traktora u centar Brisela, glavnog grada Belgije i zaustavili saobraćaj.

Holandska vlada smatra da emisije azota, koje proizvodi stoka, saobraćaj i industrija moraju biti drastično smanjeni blizu prirodnih oblasti koje su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i životinje širom Evropske unije.


Vlada hoće da smanji emisiju zagađivača, u najvećoj meri azota, za 50 odsto do 2030. godine. Ministri kažu da je taj predlog neizbežna tranzicija čiji cilj je poboljšanje kvaliteta vazduha, zemlje i vode i upozorili su da će to značiti da svi poljoprivrednici neće moći da nastave svoj posao.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR