Glas Javnosti

JOŠ JEDAN ZLOČINAC OVK PRED LICEM PRAVDE: U Hagu počelo suđenje ŠALJI

Politika
Autor: Glas javnosti

Šalja se tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u periodu između 17. maja i 5. juna 1999. zatvorenih u fabrici "Kukeš"

U Hagu je pred Specijalizovanim većima Kosova danas je počelo suđenje Pjeteru Šalji, koji se 
 nakon čitanja optužnice izjasnio da nije kriv.

- Razumeo sam sve optužbe, ali to su klevete i izmišljotine. Izjašnjavam se da nisam kriv - rekao je Šalja.



Tužilaštvo je na početku uvodnog izlaganja navelo da bi sudija trebalo da razmisli da li su priznanja koje je optuženi ranije izneo u skladu sa poricanjima koje je izneo nakon čitanja optužnice.

- Dokazi tokom ovog suđenja potvrdiće razumnu sumnju da je Šalja krivično odgovoran za krivična dela za koja se sumnjiči - rekao je tužilac.

Drugi tužilac je navela da će tokom suđenja izneti podatke kako je fabrika metala u Kukešu, u Albaniji povezana sa ratom na KiM i kako se tzv. Oslobodilačka vojska Kosova služila tim objektom.


- Fabrika je korišćena kao baza za regrutaciju i logistiku, ali i za zlostavljanje navodnih civila i srpskih saradnika. Neki su se tu obreli dobrovoljno, neki su dovedeni - rekla je tužilac i kao primere navela svedoke 401, 411 i 473, koji su sa porodicama prebegli u Albaniju, ali su brzo odvedeni u fabriku zbog navoda da su špijuni, ili zato što nisu dali ostavke u srpskim institucijama, tu su mučeni i prebijani.

- Dokazi će pokazati da su sva zatvorena lica bili civili koji nisu aktivno učestvovali u ratnim dejstvima i mučili si ih pripadnici OVK, uključujući Šalju - rekla je ona.

Šalja se tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u periodu između 17. maja i 5. juna 1999. zatvorenih u fabrici "Kukeš". U ovom predmetu osam osoba je dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR