Glas Javnosti

POBUNA FARMERA : U Holandiji krenuli traktorima ka Hagu

Svet
Autor: Glas javnosti

Farmeri su danas krenuli traktorima u pravcu Haga prkoseći zabrani za teška vozila uvedenoj u tom gradu uoči protesta protiv vladinog plana da smanji emisije nitratnog đubriva.

Gradske vlasti su uvele po hitnom postupku tu zabranu u danu kada se očekuje da se hiljade farmera okupe u lokalnom parku u znak protesta, a istovremeno protest planiraju i ekološki aktivisti iz grupe Pobunjenici protiv izumiranja, prenosi AP.

Vlasti su postavile vojne kamione u blizini nekih raskrsnica, kako bi blokirali ulice u slučaju da farmeri traktorima pokušaju da uđu u centar grada.

Protesti dolaze uoči lokalnih izbora u Holandiji, koji se održavaju u sredu, a na njima se indirektno bira i gornji dom nacionalnog parlamenta, pa bi to moglo da ima efekta na predloženo smanjenje emisije zagađujućih nitratnih đubriva
Farmeri takođe protestuju protiv vladine politike u vezi sa dečjim dodacima kao i zbog tretmana stanovništva u severnoj provinciji Groningen, čiji domovi su oštećeni potresima izazvanim višedecenijskim vađenjem prirodnog gasa, navodi AP.


TV stanica Rijnmond iz Roterdama prikazala je snimak na kojem se vidi kolona traktora koji prelaze Erazmov most dok se kreću ka Hagu.

Haška policija je saopštila da je zaustavila grupu traktora u blizini grada i njihovim vlasnicima rekla da se parkiraju u obližnjem selu i na protest odu autobusom.

Istovremeno, aktivisti grupe Pobunjenici protiv izumiranja zahtevaju da vlada prekine sa, kako navode, podrškom kompanijama fosilnih goriva.

Vlasti su postavile prepreke duž puta koji vodi ka Hagu, za koji je ova radikalna ekološka grupa navela da će ga kasnije danas blokirati. Više stotina aktivista ove grupe privedeno je na sličnom protestu krajem januara, podsetio je AP.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR