Glas Javnosti

ZAVRŠEN PROTEST POVODOM GENOCIDNE NATO AGRESIJE: Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića

Politika
Autor: Glas javnosti

Protest desničarskih stranka, koje predvode Dveri, Zavetnici i Novi DSS počeo je u 12:44 sata ispred Vlade Srbije.

Četiri stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom u 12:44 sata započele su protesne skupove širom Srbije povodom godišnjice genocidne NATO agresije. Glavno okupljanje i blokada počela je u 12:44 ispred Vlade Srbije.

Okupljeni su odlučili da blokada saobraćaja ispred Vlade Srbije započne simbolično u 12:44 zbog aludirajući na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244.

Na protestu su ponovljeni zahtevi, pa su tako predstavnici stranka desnice zatražili odbacivanje evropskog predloga za Kosovo i Metohiju, ostavku predsednika Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji.

Učesnici skupa nose transparente „Srbija pamti“, „Vučiću ostavka“, „Ne kapitulaciji“ i „Nikad NATO“.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je agenciji Beta uoči početka skupa da će slične „blokade upozorenja“ danas biti ispred Pokrajinske vlade u Novom Sadu i ispred gradskih uprava u Nišu, Kruševcu, Čačku, Loznici i Šapcu.„Ideja je da ovo bude početak protesta upozorenja koji će biti održani u narednom periodu“, kazao je lider Dveri i dodao da su ranije danas protestni skupovi održani u Vrbasu, Lazarevcu i Aranđelovcu.

Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije ranije su najavili da će tim skupovima obeležiti i 24. godišnjicu početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela „priznanje okupacije“.


Obradović je na protestnom skupu takozvane državotvorne opozicije ispred Vlade Srbije najavio da će se obratiti Ustavnom sudu kako bi video „da li je Sud živ i da li sme da oceni ono što Vučić prihvata“.

Ponovio je da te stranke zahtevaju ostavku predsednika Srbije i raspisivanje vanrednih izbora, navodeći da će u slučaju da ne budu ispunjeni ti zahtevi, nastaviti proteste i blokade i da će se protiv prihvatanja evropskog predloga za Kosovo boriti i „kroz parlament i tribine i razgovore s građanima“.

„Ne želimo scene sa protesta u Francuskoj, ali nismo manje odlučni da aktuelnoj vlasti stanemo na kraj“, rekao je lider Dveri.


Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, ocenio je da je Vučić „jedini faktor nestabilnosti“ i da će biti odgovoran za „sve što će se dešavati“.

„Pored toga što je prekršio Ustav Srbije prihvatanjem secesije naše južne pokrajine, Vučić je obesmislio sve žrtve bombardovanja 1999. godine“, kazao je Jovanović.

Ocenio je da je „najdemokratskiji“ način za izlazak iz „ove krize“ raspisivanje izbora na svim nivoima.

„Raspisati izbore pa da ih pošaljemo u istoriju“, naveo je Jovanović.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR