Glas Javnosti

Braća poznatih političara ekstra profiteri u poslovima sa državom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi porodica najviših državnih funkcionera rukovode firmama koje dobijaju unosne poslove od države ili ulažu u nekretnine na atraktivnim lokacijama u glavnom gradu.

U periodu ove vlasti, Boban Gašić, brat ministra policije Bratislava Gašića, postiže zapažene poslovne uspehe. Takođe, kompanija pod upravljanjem Bojana Kisića, brata ministarke Darije Kisić, ostvaruje značajne poslove. Uporedo sa tim, dugogodišnji poslovni angažman sa državom vodi i Igor Brnabić, brat premijerke, uprkos jasnom sukobu interesa. U skorije vreme, pažnju privlači i Milan Vujko, brat suvlasnika “Milenijum tima”, čija firma prodire u sve sfere srpskog poslovanja. “Euro bravo”, firma Milana Vujka, nalazi se među onima koje su dobile povoljne kredite od državnog Fonda za razvoj. Milan Vujko, brat poznatijeg Stojana Vujka, suvlasnika “Milenijum tima”, je vlasnik ove kompanije.


Firma “Euro bravo” zabeležila je čistu dobit od 813.150 evra u 2022. godini, a Milan Vujko pored nje vodi još najmanje dve firme. Zajedno sa Kostadinom Terzićem, sinom Zvezdana Terzića, generalnog direktora Crvene zvezde, i Slobodanom Govedaricom, povezanim sa grupom “Ultra boys”, Milan Vujko drži udeo u “Senjak gym and spa”. Takođe, on je vlasnik hotela “Le petit piaf” u Skadarliji i član Upravnog odbora Odbojkaškog kluba Crvena Zvezda, kao i osnivač Fondacije “Čuvajmo pravoslavlje”.


Preko brata Stojana, Milan Vujko se dovodi u vezu sa Predragom, bratom ministra finansija Siniše Malog. Predrag je koristio “audi” koji je prvobitno bio vlasništvo “Milenijum tima”, a zatim prebačen na “KBV datakom”. Firma “Nites”, čiji je direktor Bojan Kisić, dobila je posao od Elektrodistribucije Srbije vredan oko 3,06 miliona evra 2. oktobra, kao jedini ponuđač. Najprofitabilniji posao godine, takođe od EDS-a, vredan 4,89 miliona evra, dobila je kao jedini ponuđač. Kompanija “Nites” je prema pisanju BIRN-a dobijala profitabilne poslove od države. Bojan Kisić, nekadašnji izvršni direktor i brat ministarke Darije Kisić, sada je savetnik Upravnog odbora. Boban Gašić, brat ministra Bratislava Gašića, vlasnik je “BG Produkta” i ulazi u poslove nekretnina. Njegova firma je kupila luksuzni poslovni prostor u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu po znatno nižoj ceni od tržišne. Gašić je, na aukciji, stekao 126 kvadrata po početnoj ceni, dok je njegova vrednost bila znatno viša. Slično tome, njegova firma je na licitaciji stekla imovinu niškog "Građevinara", koji je bio u stečaju, za oko 421.000 evra.


Pritisak javnosti doveo je do ostavke Igora Brnabića, brata premijerke, sa pozicije direktora u firmi Aseko, koja je ostvarivala velike poslove sa državom. Izveštaji Marinike Tepić pokazuju da je Aseko od Elektroprivrede Srbije samo u dve godine, otkako je Ana Brnabić premijerka, zaradio više od 20 miliona evra. Aseko je, pored toga, imao milionske ugovore i sa Ministarstvom pravde, čime su prihodovali više od 100 miliona dinara. Uprkos ostavci Igora Brnabića, Aseko je i dalje uspešno poslovao u doba SNS vlasti, sklopivši 29 državnih poslova od početka 2023. godine, uključujući devet ugovora sa različitim ministarstvima i državnim firmama u samo jednom mesecu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR