Glas Javnosti

BRNABIĆ SA STOLTENBERGOM: Srbija i NATO treba da nastave sa pozitivnom agendom

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sa kojim je razgovarala o "saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

„Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu. Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekla je ona.

Kada je reč o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz NATO program „Nauka za mir i bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične eneregije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija, kazala je premijerka.

Kako se navodi, predsednica Vlade je rekla da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države. Generalni sekretar NATO-a je podvukao značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR