Glas Javnosti

U Beogradu danas 20. protest protiv nasilja

Politika
Autor: Glas javnosti

U Beogradu, ispred Skupštine Srbije, u 18.00 će početi 20. građanski protest "Srbija protiv nasilja" a okupljeni će otići do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

Plan je da se do sedište javnog servisa, u Takovskoj ulici stigne u 19.30, u vreme centralnog dnevnika koji je, po navodima tehničkih organizatora protesta proevropske opozicije, i dalje „zabranjena zona“ za svakog ko kritički razmišlja.

Traže i da Javni medijski servis Srbije „bude ono što njegovo ime i govori“, te da bude otvoren i za opoziciju a ne da funkcioniše, kako su ukazali, „kao uslužni servis vladajućih stranaka“.

Posle okupljanja na platou ispred Skupštine Srbije, protresna šetnja biće organizovana Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom do Takovske ulice, gde je sedište RTS.

Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.


Među zahtevima protesta, su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje kao i smena rukovodstva RTS.

Traži se i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe „Pravac Evropa“, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije, uz konstataciju da protest nije stranački.

Parlamentarnu grupu „Pravac Evropa“ čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikat „Sloga“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR