Glas Javnosti

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA "POD OPSADOM" (VIDEO UŽIVO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Deo opozicije pokušava nasilno da uđe u zgradu Skupštine grada Beograda.

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" nasilno pokušavaju da uđu u gradsku skupštinu, nakon što su razbili skupštinska vrata "kako bi oslobodili institucije".

Prethodno su se okupil ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a na poziv lidera krenuli su na institucije.

Jedan od lidera SPN Miroslav Aleksić je pozvao okupljene ispred RIK-a da naprave prsten oko zgrade Skupštine grada Beograda, a da se poslanici obrate sa balkona. Poslanici sa liste SPN su pokušali da uđu u zgradu Skupštine grada, ali su vrata bila zaključana, javlja N1 i dodaje da se pripadnici žandarmerije nalaze u zgradi Skupštine grada.


Demonstranti su razbili staklo na vratima skupštine i skandiraju "izlazite napolje" i "ovo je Srbija". Bačen je i suzavac i zapaljene su baklje.

Potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao policiju, koja leđima i štitovima drži vrata, da izađe iz Skupštine i da "stane na stranu naroda".

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova, koji je došao ispred ulaza, kazao je predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja da "nasilni ulazak nije moguć i da je to krivično delo".

"Pozivam Žandarmeriju i sve snage koje vrše silu da se sklone i da dozvole ljudima da se obrate sa balkona skupštine. Niko ne želi nikakvu štetu niti nasilje", poručio je Radomir Lazović i dodao da opozicija "brani institucije".

Predstavnici koalicije SPN obratili su se ranije večeras ispred postorija RIK-a sa improvizovane bine i ponovili zahteve za poništavanjem izbora na svim nivoima i za revidiranje biračkih spiskova.

Oni su rekli i da su došli da traže "osvojenu pobedu" na beogradskim izborima i da neće dozvoliti, kako kažu, "krađu glasova".

Jedan od nosioca liste Srbija protiv nasilja, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je ranije okupljenim građanima da će zgrada biti slobodna.

"Ova zgrada biće slobodna, eto to je plan. Večeras odlučujemo da živimo kao slobodni ljudi", poručio je on.

Na skupu su predstavnici koalicije SPN Srđan Milivojević, Marinika Telić, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Borko Stefanović, Aleksandar Jovanović, Vladimir Obradović, Janko Veselinović, Pavle Grbović i drugi.

Protest je prvi put održan u ponedeljak. Tepić je tada počela štrajk glađu, a u tom vidu protesta pridružili su joj se, kako je rečeno, narodne poslanice Jelena Milošević, Danijela Grujić, profesor prava Janko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović kao i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

RIK je juče održao sednicu na kojoj je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR