Glas Javnosti

SVI JUNACI NIKOM PONIKOŠE Kukavice iz NATO ne smeju da prime SRPSKE TUŽBE

Politika
Autor: Glas javnosti

U proteklih 15 meseci Višem sudu u Beogradu dostavljene su tri tužbe protiv NATO-a kojima se traži naknada štete za policijaca i dvojicu rezervista koji su 1999. godine bili na Кosovu i Metohiji, nakon čega su oboleli od kancera, kao posledice bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom.

NATO, međutim, još nije primio ni prvu tužbu podnetu 19. januara 2021. godine, pa suđenje ne može da počne, javlja Radio-televizija Republike Srpske, pozivajući se na Tanjug, dan uči godišnjice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije koje je počelo 14. marta 1999. godine, prenosi N1.

Zbog toga pumonoćnik tužilaca, niški advokat Srđan Aleksić da će od suda tražiti da primeni Zakon o parničnom postupku i dostavi NATO-u tužbe - bilo putem dostavljača, diplomatskog predstavništva Srbije u Briselu ili da tužbe okači na oglasnu tablu suda, kako bi se u zakonskom roku smatrale uručenim drugoj strani.

- Onda će moći da zakaže ročište i da krenemo sa izvođenjem dokaza, jer smo ovako onemogućeni da vučemo dalje poteze - rekao je Aleksić.

On je ukazao da su u pripremi dve nove tužbe protiv NATO -a i najavljuje da će svakog meseca nastaviti da podnosi nove tužbe.

Takođe, rekao je da njegova kanclearija u narednom periodu namerava da tuži NATO i u ime Nišlija koji su bombardovani zabranjenim kasetnim bombama, kao i zbog pričinjene štete vlasnicima firmi, lokala, objekata uništenih u bombardovanju.

Sa Aleksićem u advokatskom timu po tužbama protiv NATO-a učestvuje italijanski advokat Anđelo Tartalja koji je dobio 253 pravosnažne presude protiv Ministarstva odbrane Italije, po tužbama koje je zastupao u ime italijanskih vonika oboljelih od kancera jer su bili u mirovnoj misiji na КIM u vreme NATO bombardivanja.


Uz tužbe podnet je i predlog za medijaciju, odnosno mirno rešenje sudskog spora.

Кancelariji Aleksić se do sada obratilo oko 3.000 potencijalnih klijenata, koji žele da traže odštetu od NATO po ovom osnovu, a među njima ima Albanaca sa КIM i juga Srbije.

Pored ljudi koji su lično bili na teritoriji otrovanoj osiromašenim uranijumom, pravo na odštetu imaju i njihovi naslednici.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR