Glas Javnosti

DA JE BOMBARDOVANJE POTRAJALO, NATO BI OSETIO OZBILJNE POSLEDICE! General Ivašov otkrio istinu: Ovako je ruska vojska pomogla Srbiji 1999. godine

Politika
Autor: Glas javnosti

Penzionisani general Leonid Ivašov tvrdi da je Rusija, iako se o tome malo priča i zna, pomagala jugoslovenskoj vojsci tokom agresije NATO-a.

Leonid Ivašov je, u trenutku kad su prve bombe pale na Beograd bio načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije.

- Za razliku od JNA, mi smo imali satelitske obaveštajne podatke. Za nevidljivi avion su pomogli naši stručnjaci nakon što su jugoslovenski radari bili uništeni i srpski vojnici nisu mogli da vide ni obične avione, a tim pre ni nevidljive. I naši sateliti davali su podatke o poletanju tog aviona, kurs kojim leti i kad je stigao -  rekao je Ivašov, a prenosi beograd.in.


On je objasnio da su se sa Miloševićem vodili razgovori od novembra 1998. do februara 1999. kada su mu predlagali da od njih uzme komplekse S-300 jer je trebalo pojačati PVO sistem. Međutim, Srbija za to nije imala novac.

Na konstataciju novinara da ni Rusija nije imala nova, Ivašov je rekao:
 
- Nije stvar u novcu. Isporukom naoružanja nije se bavilo Ministarstvo odbrane, već komercijalna organizacija „Rosvooruženje“. Kada smo pisali belešku za Jeljcina da treba dati te komplekse na lizing dok su trajali ti pregovori ponovo su uvedene sankcije i nas su odbili. Ipak tvrdim da bi, da je bombardovanje potrajalo još dve nedelje, natovcima bila naneta ozbiljna šteta. Zato što smo, reći ću otvoreno, dok je trajao rat pripremali srpske konstruktore i obučavali ih da rade na kompleksima koji nisu bili S-300, jer je to bilo teško isporučiti, već drugi, ali jednako efikasni.


- Mi smo kao stalna članica SB imali ista prava kao Amerikanci i NATO. I kad oni neće da se dogovaraju, nego nam nude da sa jednim bataljonom učestvujemo u američkom sektoru i da budemo podređeni američkom generalu ubedio sam ministra odbrane Sergejeva da ćemo, ako na to pristanemo, biti duhovno i moralno slomljeni. Ako neće da se dogovore, mi ćemo planirati svoju operaciju. Da, ideja je moja i ubedio sam kolege. A šta se dalje desilo – pa ono što su nas učili: isplanirati specijalnu operaciju, daleko od tuđih očiju i ušiju, tako da niko ne sazna osim onih koji neposredno učestvuju. Opšti plan operacije u celini znali smo ja i ministar odbrane i naša obaveštajna služba.

Ivašov kaže i da je postojala realna opasnost od oružanog sukoba sa NATO snagama, kao i da je postojao dogovor sa JNA.


- Glavna garancija, a mi smo dozvolili da to procuri, bio je naš dogovor s rukovodstvom JNA da ako se samo čuje pucanj NATO-a na našu stranu, JNA kreće u napad na jedinice NATO.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR