Glas Javnosti

SRBIJA JE RUSIJA NA BALKANU, PRIPREMA SE NAPAD: Skandalozna izjava lažnog premijera, Kurti preti vojskom

Politika
Autor: Glas javnosti

Ruskom predsedniku bi pre ili kasnije trebalo da se sudi pred međunarodnim sudom, poručio je danas Kurti, navodeći da je Rusija u Ukrajini počinila ratne zločine.

Tvrdi da bi NATO trebalo više da pomaže Ukrajini, te kazao da je Kosovo od početka rata podržavalo ovu zemlju.

Kurti je rekao da je "pre 23 godine počinjen genocid nad Albancima", a da ga je NATO sprečio.



- Tada je 860.000 Albanaca proterano sa Kosova – više od 80 odsto populacije je proterano iz svojih kuća, imamo 20.000 žena i devojčica koje su silovane, više od 12.000 nenaoružanih civila je ubijeno i 120.000 kuća je uništeno ili zapaljeno - tvrdi kosovski premijer.

Kurti je izrazio nadu da će četiri članice NATO koje ne priznaju Kosovo - Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka - promeniti mišljenje kako bi i Kosovo moglo da postane članica Alijanse.

"Srbija nije neutralna, već na strani Rusije"

Kosovski premijer je i u ovom intervjuu Srbiju definisao kao pretnju stabilnosti regiona, navodeći da je uz Rusiju.

- Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju. Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske Federacije i zato moramo da budemo oprezni - tvrdi Kurti.

Ponovo je govorio o srpskim bazama, navodeći da su ukupno 42 stacionirane u blizini Kosova.

Podcrtao je da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija "mogla da odigra ulogu proxy-ja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu".

- Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski ‘blickrig’ u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxy-ja – Srbije ili Republike Srpske - rekao je Kurti.

Sa druge strane, poručuje da se Priština ne plaši, te da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52 odsto.

"Hibridni rat je pripremna faza za rat"

Kurti je i za CNN rekao da se u regionu vodi "hibridni rat", te ponovio da je u Nišu stacioniran Ruski humanitarni centar, tj. kako je kazao, samo 100 milja od Prištine.

- Hibridni rat nije zamena za rat, već samo njegova pripremna faza - dodao je kosovski premijer navodeći ponovo da je Priština zabrinuta i na oprezu, ali ne i uplašena, a ujedno zbog toga što su partneri Kosova SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

- Znamo da se na Kosovu ne brani samo narod Kosova, već istovremeno i NATO, s obzirom na to da je NATO veoma integrisan u arhitekturi bezbednosti naše zemlje - poručio je Kurti.

Na pitanje šta Kosovo čini u borbi protiv hibridnog rata, Kurti je ponovio da je budžet kosovskog ministarstva odbrane uvećan, ali i dodao da se istovremeno uvećavaju kapaciteti policije i obaveštajnih službi i ujedno sarađuje sa NATO-om.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR