Glas Javnosti

SKANDAL : Đacima u Bujanovcu delili diplome na albanskom jeziku, oglasio se Ministar Ružić

Politika
Autor: Glas javnosti

Đacima generacije 12 srednjih i osnovnih škola u Bujanovcu, u kojima se nastava odvija na srpskom i albanskom, predsednik opštine Nagip Arifi uručio je danas zahvalnice na albanskom jeziku, a povodom tog događaja oglasio se i ministar prosvete Branko Ružić.

Đacima generacije 12 srednjih i osnovnih škola u Bujanovcu, u kojima se nastava odvija na srpskom i albanskom, predsednik opštine Nagip Arifi uručio je danas zahvalnice na albanskom jeziku, a povodom tog događaja oglasio se i ministar prosvete Branko Ružić.

Šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi kaže za Bujanovačke da je u pitanju tehnička greška štamparije prenosi Telegraf

- Primetili smo odmah. U toku dana biće novih na srpskom jeziku - kaže Salihi.

Zahvalnice, dakle, neće biti dvojezične, kao što bi trebalo, već na srpskom za jedne i na albanskom za druge.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije osuđuje postupak lokalnih vlasti u Bujanovcu, jer su đacima generacije srpske nacionalnosti uručili zahvalnice na alabanskom jeziku.

- Za svaku osudu je što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom. U ovoj opštini nastava se odvija i na srpskom i na albanskom jeziku. Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku - rekao Ružić.


On je naveo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

- Omogućili smo učenicima da na osam jezika nacionalnih manjina ostvaruju celokupno obrazovanje. Zahtevamo i od lokalnih vlasti u Bujanovcu da poštuju zakone Republike Srbije - zaključio je Ružić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP