Glas Javnosti

ĐACI U SRBIJI ĆE NOSITI ŠKOLSKE UNIFORME? Pokrenuta inicijativa za uvođenje uniformi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Forum srednjih stručnih škola će podneti inicijativu da se donese kodeks oblačenja za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, na nivou Ministarstva prosvete.

Primetili smo da sve veći broj učenika u školu dolazi neprikladno odeven. Zato smatramo da su pirsinzi, minđuše na nosu, obrvama, pupku, neprimereni školskim ustanovama, naročito u zanatskim i srednjim stručnim školama gde može da dođe do povređivanja. Takođe, uska, kratka i provokativna odeća bi trebalo da bude zabranjena, kao i visoke potpetice i neprikladna obuća poput papuča. Svaka škola treba da predloži uniforme odnosno adekvatnu odevnu kombinaciju koja bi na sebi imala grb škole. Ne kažemo da to budu radne kecelje, već savremena, ali pristojna garderoba koja bi bila oslobođena poreza za kupovinu za đake. Smatramo da bi đačke uniforme smanjile uticaj socijalnih razlika i razvile kolektivni duh. Na ovaj način se pokazuje i poštovanje institucije odnosno škole. Određene odevne kombinacije koje bi odobrila svaka škola za sebe, trebalo bi da nose i nastavnici ‒ navodi se u saopštenju.

Ova sindikalna organizacija predlaže da svaka škola da predloge za uniforme, odnosno adekvatnu odevnu kombinaciju koja bi na sebi imala grb škole, piše Ozon media.– Ne kažemo da to budu radne kecelje, već savremena, ali pristojna garderoba koja bi bila oslobođena poreza za kupovinu za đake. Smatramo da bi đačke uniforme smanjile uticaj socijalnih razlika i razvile kolektivni duh. Na ovaj način se pokazuje i poštovanje institucije, odnosno, škole. Određene odevne kombinacije koje bi odobrila svaka škola za sebe, trebalo bi da nose i nastavnici – smatraju sindikalci.

Đačka uniforma se u osnovnim i srednjim školama u SFRJ koristila od 1950. do 1980. godine. Bila je jednostavnog kroja i teget boje, u formi mantila ili tunike, ali su je svi nazivali keceljom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP